Život

Ponos BiH: Mesud obnovio pravoslavnu crkvu, a sada želi urediti groblje staro 300 godina

Dobar glas daleko se čuje. Tako je i priča Mesudu Keranoviću iz sela Osredak kod Cazina u Bosni i Hercegovini završila u medijima širom svijeta. Mesud, koji je islamske vjeroispovesti, obnovio je nedavno pravoslavnu crkvu u svom selu. I tu ne želi da stane.

FOTO: FACEBOOK / MESUD KERANOVIĆ
FOTO: FACEBOOK / MESUD KERANOVIĆ

Keranović je sada započeo novi poduhvat riješio je i da sredi i pravoslavno groblje u Osredku koje je staro oko 300 godina. U selu Osredak prije rata živeli su Bošnjaci i Srbi.

Vremenom su svi stanovnici srpske nacionalnosti raseljeni. Za sobom su ostavili crkvu i groblje, koje je propadalo godinama i bilo u sve gorem stanju, piše Una

Posljednjih godina crkvu i groblje renovira i održava muslimanska porodica Keranović. Mesud, njegova supruga i sinovi proteklih godina svaki slobodan trenutak su koristili za obnovu crkve.

U trenutku kada je krenula obnova, crkva je bila na korak do rušenja, prisjeća se Mesud. Napukli zidovi stare crkve ubrzo su skroz popucali i gotovo se razdvojili. Sada je međutim, situacija znatno drugačija.

“Živim ovde više od 40 godina i moji prijatelji, prije sveg zla što je bilo, rat i to što nas je snašlo, više nisu tu, pa dođu ovdje, stojimo, pričamo… A iza stoji ruševina, a to je ipak njihova svetinja”, priča Mesud Keranović

Nekada je Mesud radio na građevini i odatle potiče njegovo iskustvo, ali kaže kako ga je volja da renovira ovu crkvu podstakla da nauči i neke poslove koje nije ranije znao.

Razumijevanje mještana je nažalost izostalo, ali na Mesudovu sreću, sinovi mu studiraju građevinu pa su puni ideja koje koriste projektu.

Čovjek koji je pokrenuo dirljivu priču dodaje da su se svi žitelji sela nekada zajedno tu igrali kao djeca, bez podjela. I žali što ih je rat podijelio. Ali, nada se da je sa tim gotovo, i da će ljudi ubuduće biti ujedinjeni u dobrim i plemenitim djelima, poput obnove ove crkve.

Prihvati notifikacije