BiH

Pokret aktivista upozorava na nepravilnosti u radu Doma zdravlja Tuzla

Mnogo nepravilnosti, među kojima je nedostatak operativnog i finansijskog plana djelovanja, uočen je u radu Doma zdravlja u Tuzli, upozoravali su mjesecima aktivisti pokreta Karton revolucija.

FOTO: DOM ZDRAVLJA TUZLA/TUZLANSKI.BA
FOTO: DOM ZDRAVLJA TUZLA/TUZLANSKI.BA

Propusti su uočeni i u procesu javnih nabavki, te u radu Upravnog odbra, a uočene su i nezakonite izmjene Statuta ove ustanove. Sve je to rezultiralo izostavljanjem obaveznog konkursa za izbor novog direktora, na čije mjesto je imenovan član Upravnog odbora. Od tada, pa do danas, Upravni odbor nije ispunio zakonsku obavezu raspisivanja konkursa za direktora Doma zdravlja, tvrde aktivisti.

Navedene tvrdnje su se danas trebale naći i na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Tuzla, s obzirom na to da su iz Karton revolucije još u aprilu podnijeli inicijativu za donošenje odluke o poništenju odluke o izmjeni i dopuni statuta Doma zdravlja Tuzla. Iako su svi uslovi za uvrštavanje ove tačke na sjednicu Vijeća ispunjeni, nakon vanrednog kolegija rasprava je prolongirana za juli.

“Donijeli smo zaključak da za julsku sjednicu zatražimo od Upravnog odbora Doma zdravlja da u saradnji s resornom službom analizira odredbe u pogledu usklađenosti njegovih odredbi na postojeći statut”, navela je Nataša Perić, predsjedavajuća Gradskog vijeća Tuzla (SDP).

“Ukoliko se utvrdi da su sporne izmjene statuta, a vjerujemo i već smo dokazali da jesu, doći će do novog statuta, a ukoliko dođe do novog statuta, onda sve što se desilo od decembra do sredine ove godine je pod velikim upitnikom”, upozorio je Adi Selman, aktivista pokreta Karton revolucija.

Ukoliko se dokaže da su izmjene statuta nezakonite, to znači da su određene osobe iz Upravnog odbora Doma zdravlja Tuzla navedene izmjene predložile kako bi ostvarile korist kroz nezakonita imenovanja na pozicije, tvrde iz Karton revolucije.

“Vjerujemo da će biti izuzetno posla i za tužilaštvo i za pravosudne organe jer je neko namjerno prekršio zakon, doveo nezakonit statut u decembru da bi pola godine na nezakonit način mogao da stiče i imovinsku i sve druge koristi”, istakao je Selman.

Izmjenama statuta je obrisan član 37, tvrde aktivisti, u kojem piše da Upravni odbor najkasnije tri mjeseca prije isteka mandata izabranom direktoru ustanove mora raspisati javni oglas za izbor i imenovanje novog direktora. Brisanjem člana Statuta, Upravni odbor je svoje nezakonite radnje pokušao prikriti, tvrde aktivisti, ističući da neće odustati, a da će odgovorni morati snositi posljedice, piše Federalna