BiH

Podsjećanje za one koji su zaboravili, ili nisu ni znali: Glavni grad RS je Sarajevo!

Ni najveći neprijatelji Bosne i Hercegovine, kojih je nažalost danas mnogo, ne negiraju Sarajevo kao njen glavni grad.

FOTO: CITIES IN 4K/SCREENSHOT
FOTO: CITIES IN 4K/SCREENSHOT

I de facto i de jure jedini glavni grad Bosne i Hercegovine jeste Sarajevo. A ako je glavni grad cijele države, sasvim je logično da je onda glavni grad i svakom njenom pedlju, i općinama, i kantonima, i entitetima. Glavni grad i Federacije BiH i Republike Srpske je isti – Sarajevo. Piše to u svim relevantnim dokumentima. Pa čak i u Ustavu Republike Srpske, i to kao jedina rečenica Člana 9. (“Glavni grad Republike je Sarajevo”).

FOTO: NARODNASKUPSTINARS.NET/SCREENSHOT
FOTO: NARODNASKUPSTINARS.NET/SCREENSHOT

I onda se nađe jedan kolega novinar/voditelj sa jedne izuzetno gledane televizijske stanice u našoj zemlji i regionu (nećemo ga imenovati, nek se sam prepozna) i ustvrdi da je de facto Banja Luka glavni grad Republike Srpske. De facto je latinska riječ i znači činjenično ili u praksi. No, i činjenično, i u praksi i u svakom drugom smislu jedini glavni grad i Republike Srpske, i Federacije BiH i države Bosne i Hercegovine je Sarajevo. A da li je kod kolege bio u pitanju lapsus linguae (mada ako je suditi na osnovu njegove gestikulacije – nije, jer nije pokazao nikakvu vrstu neugodnosti zbog izgovorenog), neznanje, neinformisanost, ili je pak u pitanju nešto sasvim četvrto, ne znamo. U svakom slučaju kolega bi ubuduće u sličnim situacijama trebao malo pripaziti, ne zbog bilo koga drugog, već prvenstveno zbog sebe.

A gotovo približno jednaku glupost objavila je i Federalna televizija, koja je javni emiter i za čije emitovanje građani svakog mjeseca plaćaju pretplatu. U Republici Srpskoj jučer je bio neradni dan zbog obilježavanja 27. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma. No, iako Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, kolege sa Federalne TV prilog su potpisale sa „U RS državni praznik“.

FOTO: SANEL KAJAN/TWITTER
FOTO: SANEL KAJAN/TWITTER

S obzirom da na državnom nivou nije usaglašen nijedan jedini državni praznik, postavlja se otvoreno pitanje da li je neko sa FTV-a Republiku Srpsku (ne)svjesno poistovijetio s državom? A to bi bilo skandalozno i krajnje nedopustivo, a odgovorni za takav propust u svakom bi slučaju morali i trebali snositi određene sankcije.

Prihvati notifikacije