BiH

Počinje suđenje Ibrahimu Hadžibajriću: Čitanje optužnice će trajati satima, a onda...

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas čitanjem optužnice počinje suđenje Ibrahimu Hadžibajriću, bivšem načelniku Općine Stari Grad, potvrđeno je iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.  

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Pored bivšeg načelnika sarajevske Općine Stari Grad, optužnicom su obuhvaćeni Elmedin Karišik, Seid Hadžibajrić, Alma Destanović, Fahrudin Novalija i firma Plaza Group, a svi oni se terete za koruptivna krivična djela propisana zakonima Federacije BiH i Kantona Sarajevo.  Svi oni su ranije negirali krivnju, a početkom juna je održana statusna konferencija na kojoj su izneseni detalji o načinu i toku suđenja koje danas počinje.

Pročitajte još

Tužilac sarajevskog Tužilaštva Samir Selimović je najavio da će optužbi samo za čitanje optužnice i izlaganje uvodne riječi biti potrebno više od šest sati. 

Neslužbeno doznajemo da će danas biti samo pročitana optužnica, dok će uvodne riječi biti iznesene sutra.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Sazdovski već je na statusnoj konferenciji naglasila da je ovaj predmet jedan od hitnijih, s obzirom da se radi o pritvorskom suđenju u kojem je prvooptuženi Ibrahim Hadžibajrić u pritvoru već 14 mjeseci.

Zbog toga je, ujedno, najavila da će do kraja godine svakog utorka i ponedjeljka biti održavan glavni pretres kako bi postupak bio okončan što je prije moguće.

Tužilac je tada kazao kako u ovom postupku nema zaštićenih svjedoka te da nema razloga za razdvajanjem postupka – zasad. Naime, on je nagovijestio da postoji šansa za sklapanjem sporazuma o priznanju krivice sa dvoje optuženih – Elmedinom Karišikom i Almom Destanović… 

Među svjedocima optužbe najavljen je Vedad Deljković, inače vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad i jedan od vijećnika koji je među prvima pokrenuo inicijativa za smjenu tadašnjeg načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića. Kao svjedoci trebali bi se pojaviti i Vedran Dodik, također vijećnik u Starom Gradu, Edin Međedović, Edin Brbutović, Erduan Hadžihasanović, Almir Smajkaa, Milorad Raca…

– Protiv Ibrahima Hadžibajrića optužnica je podignuta zbog krivičnih djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje službene isprave, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnih podataka o imovini i prihodima Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

 Elmedin Karišik se tereti da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima davanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, davanje lažnog iskaza i zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.

– Seid Hadžibajrić se tereti za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

– Protiv Alme Destanović optužnica je podignuta zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

– Fahrudin Novalija se tereti da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi.

– Firma „PLAZA GROUP“ Sarajevo se tereti da je počinila krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.