BiH

Počinje iznošenje završnih riječi u slučaju “Respiratori”

U Sudu Bosne i Hercegovine danas počinje iznošenje završnih riječi u predmetu "Fadil Novalić i dr." poznatiji kao "Respiratori".

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Dokazni postupak je završen, a danas bi završne riječi trebalo iznijeti Tužilaštvo BiH.

Podsjetimo, optužnica je podignuta u januaru 2021. godine, a Fadil Novalić i ostali terete se za udruživanje radi zloupotrebe položaja, primanja nagrade za trgovinu uticajem, pranja novca i krivotvorenja isprava u slučaju “Respiratori”.

Optužnicom se osim Novalića terete Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite, pravno lice “F.H. Srebrena malina” Srebrenica i direktor ove firme Fikret Hodžić, te Jelka Milićević, zamjenica premijera Federacije i federalna ministrica finansija.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Novalić, Solak i Hodžić se terete za udruživanje radi činjenja kaznenih djela u vezi sa djelima “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje”, dok se Jelka Milićević tereti za nesavjestan rad u službi.

“Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće”, navedeno je ranije u saopćenju Tužilaštva BiH.

Iz Tužilaštva je navedeno da se Novaliću stavlja na teret da je, koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH, osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa.

Svi optuženi su se izjasnili da nisu krivi. Suđenje je počelo u februaru 2021. godine.

Prihvati notifikacije