Kultura

Počeo festival „Hajde svijete budi dijete“

U prostorijama Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“ u ponedjeljak, 17. oktobra predstavom pod nazivom „Psić boje neba” koju su za učenike osnovnih škola „Nafija Sarajlić“ i „Safet beg Bašagić“ izveli članovi Bosanskog Narodnog pozorišta Zenica, zvanično je započeo 13. po redu dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“.

FOTO: OPĆINA CENTAR
FOTO: OPĆINA CENTAR

Trinaesti festival „Hajde svijete budi dijete“ zvanično je otvorio općinski načelnik Srđan Mandić.

Pokrovitelji ovog festivala su Općina Centar, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad.

Dječiji festival „Hajde svijete budi dijete“, koji nije takmičarskog karaktera, ima za cilj da putem pozorišta za djecu i mlade uvodi najmlađe generacije u teatarsku umjetnost, sa posebnim akcentom na pedagošku dimenziju programa, promovišući toleranciju, dijalog, mir, humaniji odnos prema drugovima, porodici, prirodi…

Drugog dana festivala, 18. oktobra u 11 sati na programu je predstava „Ako pčele odu“ Javne Ustanove CKM i Pozorišta mladih Sarajevo, dok će u srijedu, 19. oktobra na sceni u Jelićevoj Mašino pozorište iz Beograda izvesti predstavu „Ljepotica i zvijer“ sa početkom u 11 sati.

U narednim danima programa 13. Dječijeg teatarskog festivala gostuju:

20.10. Lutkarsko kazalište Mostar „Karius i baktus“ sa početkom u 12 sati;

Radionica vuneno pozorištance u 14 sati

21.10. Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život Zagreb „Bijeli klaun” sa početkom u 12 sati;

Književna radionica za djecu ”I životinje maštaju, zar ne” u 14 sati

Ulaz za sve predstave i radionice je slobodan.

Prihvati notifikacije