Kultura

Narodno pozorište Sarajevo uspješno otvorilo Internacionalni teatarski festival Priština PITF

Narodno pozorište Sarajevo je u sklopu regionalne turneje gostovalo u Prištini sa predstavom „Jedanje Muhammad Ali“, te u prepunoj sali AAB teatra “Faruk Begolli“ otvorilo Internacionalni teatarskifestival “Prishtina International Theatre Festival”.

FOTO: VELIJA HASANBEGOVIĆ
FOTO: VELIJA HASANBEGOVIĆ

Uloge su ostvarili: Ermin Sijamija, Slaven Vidak, Vedrana Božinović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda iDino Bajrović.

Internacionalni teatarski festival “Prishtina International Theatre Festival” osnovan je u AAB teatru“Faruk Begolli” u juni 2017. Prvo izdanje ovog festivala održano je pod motom: “Ne pitaj što tvojazemlja može učiniti za tebe – pitaj što ti možeš učiniti za svoju zemlju…”.

„Kako je pravo ime Muhameda Alija? I šta ako je ovo odjednom najvažnija informacija u vašemživotu? Ovo je priča o porodici. O ocu i sinu. Ocu koji odlazi i sinu koji postaje otac. Možemo lizaštititi našu djecu od onoga sa čim se rode? Ovo je priča o olovki u koju stane 100 hiljada riječi. Iopet ih nema kad ti najviše zatrebaju. Ovo je priča koja će vas beskrajno nasmijati, ali i preciznimudarcem u pleksus izbiti dah. Udarcem dostojnim Muhameda Alija. Ali ne baš kao njegovim. JerJEDAN JE MUHAMED ALI.“ – (Vedrana Božinović dramaturginja i glumica u predstavi „Jedan jeMuhamed Ali“).

Dramaturginja je Vedrana Božinović, scenografkinja i kostimografkinja je Lejla Hodžić, kompozitorpredstave je Damir Imamović, a koreografkinja Ena Kurtalić. Video dizajn uradio je Zlatan Filipović.Nakon gostovanja na Internacionalnom teatarskom festivalu Priština PITF 2024, predstava „Jedan jeMuhammad Ali“ bit će izvedena na XXIII festivalu bh. drame Zenica, te na Festivalu 47. dani satireFadila Hadžića u satiričkom kazalištu Kerempuh.