Region

Plenković obišao potopljeni Karlovac i uputio "riječi utjehe": ''Odite na Google, pogledajte što se zbiva u Italiji''

Posljednjih nekoliko dana u Hrvatskoj traju žestoke borbe s poplavama, a tokom noći najteže je bilo u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici.

FOTO: N1
FOTO: N1

Vrh vodenog vala sada ide prema Petrinji, gdje se najgore očekuje tokom noći s petka na subotu.

Premijer Andrej Plenković posjetio je danas poplavom pogođeni Karlovac, gdje je imao radni sastanak s ministrima, lokalnom zajednicom i nadležnim službama.

“Nažalost, slična, ako ne i gora situacija je i u drugim europskim zemljama. U Italiji je 13 poginulih”, kazao je premijer novinarima. Potom je zahvalio gradonačelniku, vojsci, vatrogascima, HGSS-u, i svima ostalima na poduzetim aktivnostima. “Tradicionalno ovaj grad na četiri rijeke je uvijek i žrtva visokih vodostaja. Možemo reći da je dio grada obranjen, pogotovo oni dijelovi koji su ranije bili obično u najgoroj situaciji”, dodao je.

“Globalno gledajući, možemo reći da je situacija u ovom trenutku pod kontrolom”, kazao je i dodao da prate situaciju i u drugim županijama. “Bitno da je trenutno situacija bolja nego prije nekoliko dana, primjerice u Obrovcu”, rekao je premijer.

Upitan je li se na nekim mjestima moglo bolje reagirati, pogotovo u Hrvatskoj Kostajnici, kazao je: “Vodostaj Une je bio preko pet metara… . Situacija je složena, ali napravljeni su napori. Gledajte, sustav obrane možda može biti bolji”.

“Pogledajte malo širu sliku, odite na Google, pogledajte što se zbiva u Italiji. Ovo su ogromne prirodne nepogode, a Vlada je tu sa svim sastavnicama, ovdje je bila izvrsna koordinacija”, ocijenio je.

‘Pomoći ćemo koliko god možemo’“U kontekstu prostornog planiranja i odabira lokacija za objekte moramo voditi računa o rizicima na pojedinim područjima. Hrvatske vode imaju kartu rizika, gdje je izgledno da se dogodi poplava pa nam treba element samoprevencije.

Nadalje, treba raditi na retencijama. Čuli smo koliko su bitne prirodne retencije koje imamo u Lonjskom polju, slično će se napraviti s Kupom. Treba voditi računa i o mogućnostima osiguravanja objekata. Danas smo čuli da za pojedine lokacije osiguravajuća društva niti ne žele uopće dati mogućnost da se osiguraju ti objekti”, kazao je.

“Gdje god je bila neka elementarna nepogoda, mi bismo našli sredstva kako da pomognemo. Ja sam rekao čim je ovo krenulo da ćemo pomoći koliko god možemo”, dodao je.

Na pitanje o Hrvatskoj Kostajnici koja poplavljuje više put godišnje, Plenković je odgovorio: “Veliki je napor učinjen, ovo su enormni vodostaji. Vodimo računa o globalnom kontekstu, klimatske promjene, velike oborine i velike suše…”, prenosi telegram.hr.

Prihvati notifikacije