Magazin

Pita sirnica kao iz pekare, vaš pekar vam ovu tajnu nikad otkriti neće

Sredina je radne sedmice, mnogi su već umorni i za ručak ili večeru nam trebaju obroci koje nije tako komplikovano pripremiti.

FOTO: COOLINARIKA.COM
FOTO: COOLINARIKA.COM

Stoga, najviše volimo recepte za jela koja su gotova ‘za tren oka’, ona za koje nećemo potrošiti puno novca i koja će oduševiti i nas i naše najmilije.

Mi vam danas donosimo jedan takav recept. Radi se o zgužvanoj (ili trganoj) piti od sira, za koju vam je potrebno nekoliko osnovnih sastojaka, a priprema traje maksimalno deset minuta.

Pročitajte još

Sastojci:

500 g kora za pite500 g krem sira200 g sirnog namaza1 pavlaka2 jaja200 ml mineralne vodeSo

Dodatno

150 ml mlijeka50 ml ulja

Priprema:

Rernu ugrijete na 200 stepeni, a pleh (ili posudu bilo kojeg oblika) obložite papirom za pečenje ili namažite puterom. Izdvojite dvije kore, a ostale ostavite zarolane kao što ste ih dobili u pakiranju pa ih izrežite na trake širine dva centimetra.

U dubljoj posudi pomiješajte sir, sirni namaz, jaja, pavlaku, mineralnu vodu i sol. U smjesu dodajte narezane trake tijesta. Na dno pleha staite jednu koru. Smjesu prebacite u pleh, poravnajte, prekrijte još jednom korom i stavite u rernu. Zagrijte mlijeko do vrenja pa mu dodajte ulje i malo soli. Nakon 30 minuta prelijte pitu tom mješavinom pa vratite u rernu na još deset minuta.

Poslužite uz sezonsku salatu ili čašu jogurta. To je to. Prijatno!