Život

Peškiri su vam tvrdi i imaju neugodan miris? Evo gdje griješite

Peškire biste trebali prati svaka dva do tri dana. Ako čekate duže od toga, bakterije će se početi nakupljati u njima, što dovodi do neugodnog mirisa.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Ako vaši peškiri više ne izgledaju kao novi, a nisu ni mekani, bez brige postoji način da im vratite stari izgled i osjećaj.

Ništa nije bolje od osjećaja umotavanja u mekani, luksuzni peškir kad izađete ispod tuša. Ne samo da pravilno pranje peškira pomaže da ih održite čistima i mirisnima, već im produžava vijek trajanja i sprječava da postanu hrapavi, mlitavi i oštećeni.

Možda vam se čini da ste savladali pranje rublja, no pranje peškira potpuno je druga igra, piše Readers Digest.

Vrlo lako mogli biste završiti s peškirima iz kojih se širi neugodan miris, a još veći je problem to što bi se u njima mogle gomilati bakterije.

Koliko često trebate prati svoje peškire?

Peškire biste trebali prati svaka dva do tri dana, tvrde dr. Philip Tierno, klinički profesor patologije i mikrobiologije na Medicinskom fakultetu NYU Grossman i dr. Chuck Gerba, profesor mikrobiologije na Sveučilištu Arizona.

Ako čekate duže od toga, bakterije će se početi nakupljati u vašim peškirima, što dovodi do neugodnog mirisa.

Ako je vaša koža sklona aknama, peškire biste trebali prati nakon svakog korištenja, tvrdi Tierno. Naime, ako lice brišete korištenim peškirom, bakterije s njega mogle bi prijeći na vašu kožu i izazvati nove akne.

Zašto je važno redovno prati peškire?

Osim što će vaši peškiri mirisati svježe, stručnjaci tvrde da je više razloga zašto biste ih trebali redovno prati.

Najvažnije, tako se smanjuje nakupljanje bakterija. Ako vam se čini da se bakterije ne mogu skupljati jer brišete čisto tijelo nakon tuširanja, varate se.

“Kad kažete da s tijela ispirete bakterije, djelomično ste u pravu – ispirete neke bakterije. No, neke se zadržavaju i prelaze na vaš peškir gdje se razmnožavaju”, napominje Tierno.

Ako iz dana u dan koristite isti ručnik, sve ih je više.

Studija koju je provodio Gerba pokazala je da korišteni peškiri imaju 1.000 puta više bakterija od tek kupljenih.

Kad se bakterije nagomilaju, pojavljuje se onaj miris plijesni.

Redovno pranje osigurava da peškiri duže ostaju mekani te da bolje upijaju vodu.

Kako ih prati?

Naravno, potreban vam je dobar deterdžent. Nakon toga slijedite ove korake:

Peškire perite odvojeno od ostatka rublja, držeći obojene i bijele odvojenima kako biste izbjegli transfer boje.

Dodajte otprilike polovinu uobičajene količine deterdženta (ako koristite previše sredstva ono se može nakupljati na peškirima i smanjiti apsorpciju vode). Ako koristite izbjeljivač, koristite onaj bez hlora. U potpunosti preskočite omekšivač.

Bijele peškire perite u vrućoj vodi, a obojene u toploj vodi, koristeći uobičajeni ciklus pranja.

Kad je pranje gotovo, peškire izvadite iz perilice i svaki protresite prije nego ga stavite u sušilicu. To će olabaviti tkanje i pripomoći da peškiri ostanu mekani nakon sušenja.

Sušite peškire na srednjoj do niskoj temperaturi dok se potpuno ne osuše. Sva preostala vlaga mogla bi uzrokovati plijesan.

Izbjegavajte pretjerano sušenje, koje bi s vremenom moglo oštetiti vlakna.

Odmah izvadite peškire iz sušilice i ponovo ih protresite prije slaganja.

Pranje peškira octom

Ako vaši svježe oprani peškiri mirišu na plijesan, ocat bi mogao postati vaš najbolji prijatelj. Jednostavno dodajte 1/2 do 1 šoljicu bijelog octa u ciklus ispiranja, piše Gloria.hr.

Najvažniji savjeti za pranje peškira

Peškire perite odvojeno. Kad god je to moguće, ne miješajte ih s ostalim rubljem. Operite nove peškire prije upotrebe. Sušite peškire na zraku između dva korištenja. Odmah izvadite peškire iz sušilice. Peškire u sušilici uvijek sušite na niskim temperaturama.

Prihvati notifikacije