Svijet

Papa Franjo smijenio američkog konzervativnog američkog biskupa

Papa Franjo smijenio je biskupa Josepha E. Stricklanda iz Tylera u Teksasu, jednog od njegovih najžešćih kritičara među američkim katoličkim konzervativcima, navodi se u saopćenju Vatikana objavljenom u subotu.

FOTO: MO BIH
FOTO: MO BIH

Veoma je rijetko da katolički biskup bude potpuno razriješen dužnosti. Obično se od biskupa u probleemima s Vatikanom traži da podnesu ostavku, koju papa prihvati.

Pape čine takve poteze, koji se smatraju drastičnim, kada biskup odbije zahtjev za ostavku. Strickland ima 65 godina, 10 godina manje od uobičajene dobi za penzionisanje biskupa.

Strickland, plodan korisnik društvenih mreža koji je bio na čelu biskupije od 2012., objavio je na Twitteru u ovoj godini da je odbacio papin “program koji podriva zalog vjere”.

Smjena je uslijedila nakon istrage Vatikana iz ove godine o upravi biskupije Tyler, za koju su katolički mediji naveli da je uključivala reviziju njegovog vođenja finansijskih poslova.

Razrješenje su istovremeno objavili Vatikan i Američka biskupska konferencija. Niti u jednom od saopćenja nije naveden razlog smijene. Strickland nije odmah odgovorio.

Franjo je imenovao biskupa Austina u Teksasu Joea Vasqueza za privremenog upravitelja biskupije, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.