Svijet

Papa boluje od infektivnog bronhitisa: "Još sam živ"

Papa Franjo ponovo je govorio o svom zdravlju tokom audijencije sa učesnicima seminara u Vatikanu u četvrtak.

FOTO: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO
FOTO: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO
Arhiva

“Kao što vidite, još sam živ. Doktor mi nije dozvolio da odletim u Dubai. Razlog je što je tamo jako vruće i sa toplog prelazite na klimu. A to nije povoljno u ovoj bronhalnoj situaciji, “, rekao je papa osvrćući se na svoje otkazano učešće na svjetskoj klimatskoj konferenciji COP28 u Dubaiju.

“Srećom, to nije bila upala pluća. Radi se o vrlo akutnom i infektivnom bronhitisu. Više nemam temperaturu, ali i dalje pijem antibiotike“, naglasio je Franjo, koji se kratko obratio učesnicima seminara “Etika u zdravstvenom menadžmentu” promuklim glasom. Kao i prethodnih dana, njegovo službeno obraćanje je pročitao jedan službenik.

Za papinu bolest se saznalo u subotu. Prema Vatikanu, pneumonija bi se mogla isključiti tokom CT skeniranja. 86-godišnjak je liječen intravenskim antibioticima. Franjo je od petka do nedjelje želio biti prvi papa koji će otputovati na svjetsku klimatsku konferenciju. Poglavar Katoličke crkve želio je tamo održati govor i oko 30 bilateralnih sastanaka na marginama COP28. Državni sekretar Vatikana, kardinal Pietro Parolin, predstavljat će papu u Dubaiju.

Francis je u junu podvrgnut operaciji crijeva i proveo je devet dana u bolnici. Čini se da se potpuno oporavio od ove operacije.

Prihvati notifikacije