Magazin

Ovo je najštetnije posuđe u kuhinji: Smrt je za zdravlje, bolje da ga odmah bacite

Iako ga koristimo u kuhinji skoro svakodnevno, nedavno je otkriveno da bi posuđe sa neprijanjajućim dnom moglo da ispušta milione sitnih plastičnih čestica tokom kuhanja ili pranja.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

U novoj studiji, australijski istraživači su otkrili da samo jedna pukotina na tavi koji je obložen teflonom može osloboditi oko 9.100 plastičnih čestica. Na mikro skali, polomljeni premaz može dovesti do oslobađanja 2,3 miliona mikroplastike i nanoplastike.

Pročitajte još

Istraživač sa Univerziteta u Njukaslu dr. Čeng Fang, jedan od autora studije, i njegov tim su testirali šest različitih šerpi i tava koji su bili novi i korišteni, oponašajući proces kuhanja ili čišćenja, iako nije korištena hrana ili ulja za kuhanje.

Stanica je saopštila da su na testiranom posuđu korišćeni čelična kašika, hvataljka za roštilj i drvena kuhača. Fang je rekao da čak i ako nije bilo oštećenja na posuđu, premaz bi mogao da ispusti čestice tokom vremena.

Teflon je sintetička plastika hemijski sastavljena od atoma ugljenika i fluora. Prema studiji, ima nizak nivo trenja i značajnu hemijsku, termičku i električnu stabilnost. Teflon je takođe član PFAS-a, koje su poznate kao „vječne hemikalije“ jer su im potrebne stotine ili čak hiljade godina da se razgrade u životnoj sredini. One takođe mogu da opstanu u ljudskom tijelu i potencijalno izazovu zdravstvene probleme.