Premda je musaka tradicionalno grčko jelo koje se pravi od patlidžana i janjetine, ono u Bosni i Hercegovini ima nešto drugačiju verziju koja je na neki način “ukorijenjena” u svakodnevnu prehranu.
Postoje različite verzije gdje se umjesto patlidžana koriste krompir, batat, tikvice i druge vrste povrća, međutim, ona “najjednostavnija” koju najčešće pripremaju naše mame i nane kombinuje juneće mljeveno meso i krompir uz preliv od jaja.
Sastojci:
1 kg krompira
500 grama mljevenog mesa
glavica crvenog luka
so
biber
ulje
četiri jajeta
jedna šolja mlijeka.
Priprema:
Ogulite krompir i narežite ga na kriške. Dodajte malo ulja i dva prstohvata soli te sve dobro izmiješajte. Potom upalite rernu na 220 stepeni.
U drugu posudu stavite mljeveno meso s kašikom bibera i sitno sjeckanim lukom. Potom dodajte so. Sve dobro izmiješajte i pa dodajte malo ulja.
Duboku tepsiju ili vatrostalnu posudu premažite s malo ulja i stavite red krompira. Potom ide red mesa. Ponovite postupak sve dok imate sastojaka. Musaku pecite 30 minuta na 220 stepeni dok ne počne rumeniti.
Za to vrijeme, umutite smjesu od jaja i mlijeka. Izvadite musaku i prelijte je ovom smjesom te vratite još nekih 10 minuta dok preliv i porumeni.