Magazin

Ovo će biti hit ljeta: Pašteta od tikvica- lagana, ukusna, pravi specijalitet za vrele dane

Ipak, sezona tikvica je tek pred nama, mada ih već sada ima u svim boljim marketima. Nuticionisti kažu da je ovo niskokalorično povrće idealno za ljetnji jelovnik.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Od tikvica smo probali skoro sve musaku, grilovane na tiganju, pohovane, štapiće tikvice pečene u rerni na pek papiru, čorbu, salatu…a danas vam donosimo predlog koji je za nas novitet kada su tikvice u pitanju.

Da li ste pravili paštetu od tikvica? Mi nismo do sada, ali po svemu sudeći ovaj recept će biti redovan na našoj trpezi za leto 2023. Evo šta je sve potrebno za paštetu od tikvica i kako se priprema:

Sastojci:

3 srednje tikvice

1 glavica luka

2 čehna bijelog luka

2 kašike maslinovog ulja

2 kašike kisele pavlake

1 vezica peršuna ili mirođije (po ukusu)

1 kašika limunovog soka

so, biber

Priprema:

Operite i očistite tikvice, pa ih izrendajte i posolite i ostavite da odstoje neko vrijeme. Potom ih dobro ocijedite od vode. Nasjeckajte bijeli, crni luk i peršun (ili  mirođiju), pa na ulju izdinstajte i crni i bijeli luk,onda dodajte tikvice i blago dinstajte na umjerenoj temperaturi uz mješanje, sve dok ne ispari višak tečnosti.

Kad sklonite sa ringle, posle par minuta umiješajte u smjesu kiselu pavlaku, limunovim sokom i začinima po ukusu. Tada ubacite smjesu u blender ili je izblendirajte pomođu štapnog miksera.

Pripremljenu paštetu stavite u frižider da se dobro ohladi, a zatim uživajte u osvežavajućoj, laganoj i preukusnoj pašteti od tikvica. Probajte, pa nam javite utiske u komentarima kako vam se dopada ova pašteta.