Magazin

Ovih pet tijela vjekovima odbijaju da istrunu

Živiš, umreš, truneš. Tako bi bar trebalo da bude, zar ne? Ipak, postoje ljudi čija tijela poslije smrti jednostavno ne funkcionišu po pomenutom principu. Tačnije, ne trunu.

FOTO: BUDDHISTPEOPLE
FOTO: BUDDHISTPEOPLE

1. Sveta Betina Zita

FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Sveta Zita za života je važila za ljupku i dragu osobu koju su svi voljeli. Kada je preminula 1272. godine, stvoren je njen kult. Trista godina kasnije, u Srednjem vijeku, njeno tijelo je ekshumirano, i na zaprepašćenje svih, nije istrunulo nimalo. Za sve nevjerne Tome, njeno mumificirano tijelo se i dan-danas nalazi na Bazilici San Fredijano u italijanskom mjestu Luka.

2. Daši-Dorzo Itigilov

FOTO: BUDDHISTPEOPLE
FOTO: BUDDHISTPEOPLE

Itigilov je bio budistički lama koji je izbjegao iz Rusije. Svojim prijateljima zatražio je da počnu sa obredima za njegovu sahranu 1927. godine, iako je bio i te kako živ. Preminuo je usljed meditacije, sjedeći. U testamentu je ostavio striktna uputstva načina sopstvene sahrane, i tražio je da mu se tijelo ekshumira nekoliko godina nakon smrti. Njegovo tijelo opisano je “kao da je u pitanju osoba koja je preminula prije 36 sati”.

3. “La Dončela”

FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Prije otprilike pet vijekova, petnaestogodišnja djevojčica iz naroda Inka preminula je tako pri planinarenju u Argentini. Glavom je udarila u oštru stijenu i ostala na mjestu mrtva, u sjedećem položaju. Hladan vazduh i manja koncentracija kiseonika sačuvale su njeno tijelo sve dok je 1999. godine nisu pronašli planinari. Njeno ime nije poznato, ali je svi zovu “La Dončela”, što znači “djevica”.

4. Ćun Žui

FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Dama Ćin Žui bila je supruga kineskog plemića iz dinastije Han. živjela je izuzetno ekstravagantnim načinom života u to vrijeme. Jela je mnogo mesa (što tada nije bio slučaj), i nije radila ništa. Taj tempo ju je na kraju i koštao života, pošto je 163. godine p.n.e. preminula od gojaznosti. Kada je njeno tijelo otkriveno 1971. godine, koža joj je bila meka, a udovi su se normalno savijali u zglobovima. Nikome nije jasno kako je njeno tijelo ostalo ovako očuvano skoro dvije hiljade godina!

5. Sveta Katarina Labur

FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS

Sveta Katarina bila je poznata po svojim čuvenim vizijama, naročito kada joj se 1830. godine ukazala Djevica Marija. Uskoro je na hiljade katolika počelo da nosi medaljone sa ugraviranim vizijama i riječima Katarininim. Sahranjena je 1876. godine, a ekshumirana 1933. kada je na zaprepašćenje svih, tijelo bilo apsolutno netaknuto. Danas možete posjetiti Pariz i videti njeno očuvano tijelo.

Prihvati notifikacije