Jaja su jednostavan i hranjiv obrok koji se brzo priprema, a pržena su gotova za samo nekoliko minuta. Ipak, kuhari ističu da postoji jedan trik koji obična jaja može pretvoriti u pravi delikates.
Jaja na tostu odličan su izbor za doručak, užinu, ručak ili večeru. Brzo se spremaju, bogata su hranjivim sastojcima i savršeno se slažu sa sočnim paradajzom, svježim špinatom i avokadom.
Ako često konzumirate ovakav obrok, lako vam može dosaditi, napominje kuharica Ema Laperk, koja savjetuje da u tavu dodate dva sastojka – začinsko bilje i maslinovo ulje – pa tek onda razbijete jaje, prenosi Express.
Prema njenom savjetu, žalfija je sjajan dodatak prženim jajima, ali možete koristiti i druge aromatične biljke.
„Možete dodati nasjeckani vlasac, usitnjenu mentu ili kopar, listiće žalfije, origana ili timijana, pa čak i sjeckani mladi luk“, kaže Ema.
Osnova ovog ukusnog jela s aromatičnim biljem je jednostavna – sve se prži zajedno kako bi se mirisi i ukusi upili u žumance i bjelance.
Priprema:
Zagrijte manju tavu na jakoj vatri
Dodajte maslinovo ulje – najbolje je koristiti visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje zbog njegovih brojnih zdravstvenih prednosti
Kada ulje postane vruće, ubacite začinsko bilje
Smanjite vatru na srednje jaku kako se bilje ne bi zapalilo, i pržite nekoliko sekundi dok ne postane hrskavo
Razbijte jaje i nježno ga stavite preko bilja
Ako se dio začinskog bilja odvoji, možete ga kašikom vratiti na mjesto
Nastavite pržiti jaje i povremeno ga prelivajte vrućim maslinovim uljem kako bi bjelance postalo čvrsto, a žumance ostalo mekano
Lagano okrenite jaje pomoću lopatice
Na kraju pospite prstohvatom krupne soli i poslužite odmah