Magazin

Ovaj svijet napustio Midhat Prcić MAJSTOR ZA SPRAVLJANJE UKUSNIH JELA

U utorak, 20. avgusta ove godine, u 74 godini život, preminuo je Midhat-Mido Prcić, veliki bosanskohercegovački majstor za spravljanje ukusnih jela koje su, među brojnim poznatim ličnostima, degustirali Francois Mitterand i George Bush stariji.

Midhat Mido Prcić
FOTO: E. MURAČEVIĆ

Unija evropskih kuhara ga je prije više od 20 godina uvrstila na listu 200 najboljih kuhara u Evropi.

Njegova dženaza će se obaviti u subotu, 24. avgusta u 11 sati na Gradskom mezarju Bare.

Od kako je znao za sebe Midhat je gajio ljubav prema kuhanju.Kao dječak pomno je upijao kuharske vještine svoje majke i maštao da jednog dana bude neko ko će pripremati jela za koja se otimaju ljudi. Njegov san se ostvario.

Midhat Mido Prcić
FOTO: MIDHAT MIDO PRCIĆ

Restorani u Njemačkoj, u kojima je radio, bili su mjesta gdje se čeklo na red da bi se kušali nekiod specijaloteta koje je pripremao.

Kao i većina ljudi sa prostora Balkana tamo je krenuo od spravljanja običnih čevapčića, ražnjića i pljeskavica dok nije stekao potreban kapital da uistinu može raditi i kuhati šta hoće. Nakon Balkanski jela okrenuo se ka italijanskoj i francuskoj kuhinji. Posto je atrakcija za medije jer je na raznim takmičenjima pobj đivao mnogo poznatije kuhare od sebe.

Upored je u svojim objektima učio mlade i davao im prostora da praktično isprobaju ono što su u teoriji učili o kuharskim vještinama.

Sa svojom suprugom Anči, 2015. godine, nakon tridesetogodišnjeg rada u Njemačkoj, vratio se u Bosnu i Hercegovinu i nastanio u vogošćanskom naselju Svrake. Iako više nije imao potrebu za kihanjem, od svog posla nije mogao pobjeći. Često je kod kuće kada je imamo vše gostiju supruzi priskakao u pomoć i pripremao neku od svojih đakonija.

Midhat Mido Prcić
FOTO: MIDHAT MIDO PRCIĆ

Nekoliko godina je u različitim televizijkim kućama ima svoje kuharske šou pograme. Neki se i danas repriziraju. Ni u jednoj emisiji nije kuhao isto jelo a pripremao ih je da ni sam nije znao koliko. Uporedo je sređivao svoju arhivu pripremajući se da izda jednu knjigu sa više hiljada recepata i tome kako se ta jelapripremaju. Želio je da ona posluži mladima da se napoje znnjem kojim će kulinarske vještne lakše promovisati širom Svijeta.

Na žalost, ovaj njegov san nije se ostvario za njegovog života. No, arhivska građa koju je prikupljajo zaslužuje da, u vremenu pred nama, ugleda svjetlo dana.