IT

Ovaj humanoidni robot postavio je novi rekord u trčanju (VIDEO)

Humanoidni robot H1 iz Unitree Robotics-a visok je 1,80 metara i težak 47 kilograma, hoda brzinom od 5,5 km/h, što je ekvivalentno onome što čovjek može da učini

FOTO: SCREENSHOT/YT/UNITREE ROBOTICS
FOTO: SCREENSHOT/YT/UNITREE ROBOTICS

Sa svojom integrisanom vještačkom inteligencijom, Unitree H1 je trenutno najefikasniji i najisplativiji humanoidni robot dostupan na tržištu.

Unitree H1 u aktuelnoj verziji je najbrži humanoidni robot na svijetu, kada se mjeri brzina njegovog trčanja po ravnoj podlozi. Nezvanični rekord iznosi 3,3 metra u sekundi (11,9 km/h), iako kreatori ističu da u tehnologiji robota postoji potencijal da potrči i brže, do brzine od čak 18 km/h.

Novim svjetskim rekordom H1 je „prestigao“ Atlasa kompanije Boston Dynamics, čije specifikacije kažu da može da trči brzinom od 9 km/h. Ali, i novi rekord je daleko od ljudskoga – poređenja radi, Usein Bolt je u svojim pobjedničkim trkama trčao brzinom čak do 44 km/h.

Pročitajte još

Nakon što je postavio novi svjetski rekord brzine za humanoidne robote, kineski Unitree polaže pravo na još jedan. H1 je prvi koji je izveo prevrtanje unazad bez upotrebe hidraulike.

Neke njegove sposobnosti kompanija je i zabilježila u priloženom videu, gdje možemo da se uvjerimo koliko je H1 sposoban.

Od ostalih karakteristika, ističu da je H1 visok 180 cm, težak tek 47 kilograma a može nositi do 30 kg korisnog tereta. Radi na bateriju kapaciteta 864 Wh, koja može brzo da se zamjeni. Niz senzora na glavi koji se sastoji od 3D LiDAR-a i Intel RealSense dubinske kamere omogućava skeniranje svijeta oko sebe.

Njegove ruke trenutno ne završavaju u ljudskim šakama poput Teslinog Optimusa ili Figure 01, ali na takvim stvarima se radi.

Unitree-ov H1 se oslanja samo na interne M107 električne zglobne motore, od kojih svaki ima 360 Nm maksimalnog obrtnog momenta, a može se naći i na B2 četvoronožnom modelu kompanije. Svaka noga ima tri stepena slobode u kuku plus jedan u kolenu i drugi u skočnom zglobu, a svi kablovi su raspoređeni iznutra za čiste linije bez zapetljavanja.

H1 je relativno nedavno ušao u razvojni prostor humanoida, ali već ima procijenjenu cijenu od 90.000 američkih dolara – iako bi moglo da prođe i do 10 godina da se pojavi na tržištu, prenosi It mixer.