Magazin

Ovaj evropski grad proglašen je najpodcjenjenijom destinacijom na svijetu

Postoji mnogo gradova koji nisu toliko popularni, a vrijedi ih obići.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH

Podcijenjeni gradovi imaju svoje prednosti. Često mogu biti manje gužve, pristupačniji su i jednako zanimljivi. Turistička novinarka Sharael Kolberg odlučila je provesti istraživanje i otkriti koji je najpodcjenjeniji grad, a odgovor na to pitanje dobila je od 175 putoholičara koji su se većinski složili da je to Bologna u Italiji.

“Bologna je vrlo perspektivna i spremna je postati novi vrući italijanski grad koji treba posjetiti”, kaže Tom Marchant, osnivač luksuzne putničke firme Black Tomato. “A kao dom bolonjez tjestenine, to je meka za gurmane.”

Bologna ima mnogo nadimaka – La Rossa (“Crvena”, zbog svojih krovova od crvenog crijepa), La Dotta (“Učena”, zbog drevnog Univerziteta u Bologni) i najpoznatiji, La Grassa (“Debela”, zbog bogate ponude gastronomije).

Evo tri glavna razloga zašto staviti Bolognu na svoj popis putovanja ove godine.

Hrana je vrhunska

″Bologna vrlo vjerovatno ima najbolju gastronomsku ponudu u cijeloj Italiji”, kaže Jeff Miller, travel bloger na Our Passion for Travel. Ljubitelji hrane mogu istražiti gradske tržnice na otvorenom i skrivene pastificije (trgovine tjesteninom) te posjetiti restorane koji poslužuju omiljene tjestenine, kao što su tjestenina bolognese i tortellini, prenosi Index.

Također, možete provesti dan u FICO Eataly Worldu, poznatom i kao Disneyjev svijet hrane, bolonjskom tematskom parku od 20 hektara koji je u potpunosti posvećen italijanskoj kuhinji.

Ili krenite na jednodnevni izlet u regiju Emilia-Romagna, gdje je rođena italijanska gastronomija. “Bologna ima odličan pristup Modeni i Parmi, s poznatim proizvodima poput pršuta iz Modene i Parmigiana-Reggiana, nazvanih po njima”, kaže David Hawkraven, vlasnik Designed Travela. Hawkraven često šalje putnike na lokalne farme, gdje mogu probati modenski pršut ili naučiti o delikatnom procesu iza autentičnog balzamičnog sirćeta.

Arhitektura i historija pariraju drugim italijanskim gradovima

Bologna je prepoznata kao mjesto svjetske baštine UNESCO-a zbog svojih 62 km trijemova i šetnica. Tu se također nalaze 24 srednjovjekovne kamene kule, uključujući najpoznatiju znamenitost Bologne, Dvije kule.

Putopisac Ann-Marie Cahill kaže da je penjanje na kulu Asinelli, jednu od dvije kule otvorene za javnost, upravo mjesto gdje bi ljubitelji historije trebali početi. Također predlaže posjet nedovršenoj bazilici San Petronio i obilazak rimskih ruševina koje se nalaze ispod knjižnice u Bologni (možete ih također pogledati kroz staklene podove knjižnice).

Prikladnost i dostupnost

Prema Marchantu, Bolognu možete potpuno obići pješke, što će vam uštedjeti troškove najma automobila. Ako se želite voziti javnim prijevozom, postoji gradski autobus s kartama već od 1.30 €. Marchant kaže da su mještani ljubazni i da je grad općenito siguran, što ga čini ugodnim mjestom za odmor. A prosječna hotelska soba košta ispod 200 eura po noćenju tokom osam mjeseci u godini. Smještena u sjevernoj Italiji, pogodno je za putovanje do drugih italijanskih gradova.

Prihvati notifikacije