Čorba od zelja i pečuraka
Potrebno vam je (za 4 porcije)
– veza svježeg zelja (blitva, zelje ili raštan – po vašem izboru)
250 g šampinjona (ili mješanih pečuraka : bukovača, lisičarki…)
glavica crnog luka
2 čehna bijelog luka
šargarepa (izrendana ili sitno seckana)
krompir (isjeckan na kockice, za prirodnu gustinu)
2 kašike maslinovog ili suncokretovog ulja
so, biber, suvi začin bez aditiva
kašičica sušenog timijana ili origana
po želji kašika usitnjenih ovsenih pahuljica ili integralnog brašna za zgušnjavanje
sok od pola limuna ili malo jabukovog sirćeta (za osveženje ukusa)

Priprema
U većoj šerpi propržite crni luk na ulju dok ne postane staklast. Dodajte bijeli luk i šargarepu, pa propržite još nekoliko minuta. Ubacite sjeckane pečurke i dinstajte dok ne puste vodu i lijepo omekšaju (oko 5-7 minuta). Dodajte krompir, promješajte, pa sipajte oko 1,2 litra vode ili povrtnog bujona. Kuhajte 10-15 minuta, dok krompir ne omekša. Zatim dodajte nasjeckano zelje i začine, pa kuvajte još 5-7 minuta –taman dovoljno da zelje omekša, ali zadrži boju i hranljive sastojke. Po želji, možete dodati kašiku usitnjenih (iseckanih) ovsenih pahuljica ili brašno razmućeno u malo vode ako želite gušću čorbu. Na kraju, začinite limunovim sokom ili sirćetom i dodajte još začina po ukusu.
Savjeti
Ako više volite kremaste čorbe, dio možete izmiksati štapnim mikserom. Umjesto krompira možete koristiti batat ili tikvice za laganiju varijantu. Uz tostirani integralni hleb, dobićete ukusan i hranljiv obrok koji se lako vari. Prijatno!