Poznata i kao brzica biljka Veronica officinalis, odnosno veronika, čestoslavica, nudi ljekovita svojstva u kojima se uživa vijekovima.
Tradicionalno se koristi za liječenje sistemske upale, spriječavanje krvarenja, ublažavanje iritacije kože i ublažavanje respiratornih problema, među mnogim drugim zdravstvenim problemima.
U ljekovite svrhe su koristili još Rimljani, koji su je zvali “lijek svijeta” ili “lijek za sve”.
Čestoslavica je trajna zeljasta dlakava biljka, listovi su joj pepeljastozeleni i po obodu nazubljeni. Cvjetovi su plave boje, udruženi u grozdaste cvasti. Cvjeta od maja do jula. Pomalo je gorkog i oporog ukusa.
Dokazano čisti krv i pomaže u liječenju kožnih bolesti. Pomiješana sa svježim vrhovima koprive u stanju je da izliječi čak i hronični ekcem. Djelotvorna je i kod staračkog svraba.
Raste po vlažnim mestima i šumama do nadmorske visine od 1.000 metara.
Ljekoviti dio biljke je nadzemni, dok je u cvatu i od njega se prave alkoholne tinkture i čajevi. Svjež sok trave veronike je narodni lijek za upalne poremećaje kože, kao što su ekcem i psorijaza, a pomaže i kod rana koje teško zarastaju.
Čaj od čestoslavice sadrži tanine i ima gorak ukus, pošto je prirodni adstringens ima sposobnost da skuplja pore i tkiva. Pored njih, tu su i brojne organske kiseline, polifenoli, smole, saponidi, glikozidi, etarska ulja, ali i vitamini: C, K i E.
Zapravo, čestoslavica sadrži više od 100 komponenti zbog kojih je našla široku primjenu, od narodne medicine do kozmetičke industrije, što su brojne studije i dokazale.
Čestolavica je narodni lijek za:
Lakše iskašljavanje sluziUmirivanje napada kašljaZatvorPomaže i olakšava varenje i rad crijeva, a spriječava i proliv.Jača memoriju i pomaže protiv vrtoglavice,Djeluje umirujućePomaže u liječenju reumePomaže za izbacivanje pijeska iz bešikePomaže kod liječenja žuticeSvjež sok liječi ekceme.Protiv kostobolje djeluje tinktura
U kombinaciji sa celerovim korenom djeluje protiv nervne slabosti i odlično je sredstvo protiv depresije.
Djeluje preventivno protiv zakrčenja krvnih sudova, piše B92.
Kako konzumirati čestoslavicu
Biljka ima blag miris koji se obično koristi u aromaterapiji, u svijećama i ljekovitim mastima, obično u kombinaciji sa drugim biljem.
Čaj
Gornji dijelovi biljke, cvjetovi i listovi, obično se koriste kao čaj, koji može da se pije za ublažavanje kašlja, unutrašnjih čireva, sistemske upale i mnogih drugih bolesti.
Obloga
Cijela biljka, uključujući i korjen, može da se skuha, ocijedi i umota u gazu kako bi se koristila kao topla obloga za ublažavanje bolova u stomaku ili upale zglobova.
Eterično ulje
Čestoslavica može da se koristi kao čaj i tinktura.
Čaj se pravi tako što se kašičica suhog bilja prelije sa 250 mililitara ključale vode, poklopi i ostavi 15-20 minuta.
Za tinkturu treba dvije pune kašike veronike u cvijetu, usitnjene, staviti u litar medicinskog alkohola i držati na suncu 15 dana.