Magazin

Otkriven novi potencijalno opasan asteroid

Međunarodni tim astronoma objavio je otkriće velikog asteroida čija orbita siječe orbitu Zemlje, stvarajući šanse daleko u budućnosti, iako male, za katastrofalni sudar.

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Asteroid širok 1,5 kilometara, nazvan 2022 AP7, otkriven je u području u kojem je jako teško uočiti objekte zbog blještavila Sunca.

Pronađen je zajedno s druga dva asteroida bliska Zemlji pomoću visokotehnološkog instrumenta na teleskopu “Victor M. Blanco” u Čileu koji je izvorno razvijen za proučavanje tamne materije, prenosi N1.

“2022 AP7 presijeca Zemljinu orbitu, što ga čini potencijalno opasnim asteroidom, ali trenutno nema putanju koja bi dovela do sudara sa Zemljom“, rekao je lider tima koji je otkrio asteroid, astronom Skot Šepard iz Instituta za nauku Karnegi.

Potencijalna prijetnja proizlazi iz činjenice da će se, kao i kod svakog drugog objekta u orbiti, njegova putanja polako mijenjati zbog bezbrojnih gravitacionih sila, posebno planeta.

Stoga je teško iznositi dugoročne prognoze.

Novootkriveni asteroid je “najveći objekat potencijalno opasan za Zemlju koji je otkriven u posljednjih osam godina“, objavio je NOIRLab, istraživačka grupa koju finansira SAD i koja upravlja s više opservatorija.

Po trenutnoj orbiti rizik je mali, ali u slučaju sudara, asteroid te veličine “imao bi razoran uticaj na život kakav poznajemo“, rekao je Šepard.

Objasnio je da bi prašina izbačena u vazduh imala veliki učinak hlađenja, izazivajući “masovno izumiranje kakvo nije viđeno na Zemlji milionima godina“.

Rezultati njegovog tima objavljeni su u naučnom časopisu The Astronomical Journal. Druga dva asteroida ne predstavljaju opasnost za Zemlju, ali jedan je asteroid najbliži Suncu ikada pronađen.

Oko 30 hiljada asteroida svih veličina – uključujući više od 850 širih od jednog kilometra – utvrđeno je u blizini Zemlje, što im je stavilo oznaku “Near Earth Objects“ (NEO).

Nijedan od njih nije prijetnja Zemlji u narednih 100 godina.

Prema Šepardu, postoji “vjerovatno 20 do 50 velikih NEO-a koje treba pronaći“, ali većina je u orbitama pokrivenim blještavilom Sunca.

U sklopu pripreme za buduće otkriće još opasnijeg objekta, NASA je krajem septembra sprovela probnu misiju u kojoj je sudarila letjelicu sa asteroidom, dokazujući da je moguće promijeniti njegovu putanju.

Prihvati notifikacije