Svijet

Osuđen na 40 godina zatvora zbog odavanja informacija WikiLeaksu!

Bivši službenik CIA-e osuđen je na 40 godina zatvora zbog odavanja niza povjerljivih hakerskih alata za zviždače WikiLeaksa.

FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA/UNSPLASH
Ilustracija

Joshua Schulte također je proglašen krivim za posjedovanje slika zlostavljanja djece.

Tužitelji su ga optužili za odavanje CIA-inih alata “Vault 7”, koji obavještajnim službenicima omogućuju hakiranje pametnih telefona i njihovo korištenje kao prislušne uređaje.

Rekli su da je ovo curenje jedno od “najdrskijih” u historiji SAD-a.

Schulte, 35, podijelio je 8.761 dokument WikiLeaksu 2017., što predstavlja najveću povredu podataka u historiji CIA-e, saopćilo je američko ministarstvo pravosuđa.

On je opovrgnuo optužbe, ali je osuđen po raznim tačkama na tri odvojena savezna suđenja u New Yorku 2020., 2022. i 2023. godine.

U četvrtak je osuđen zbog optužbi za špijunažu, hakiranje kompjutera, nepoštivanje suda, davanje lažnih izjava FBI-u i posjedovanje slika zlostavljanja djece. Joshua Schulte izdao je svoju zemlju počinivši neke od najgnusnijih zločina špijunaže u američkoj historiji – rekao je američki državni pravobranilac Damian Williams, javlja BBC.

Prema dokazima podijeljenim na suđenju, Schulte je bio zaposlen kao programer softvera u Centru za kibernetičku inteligenciju, koji provodi kibernetičku špijunažu protiv terorističkih organizacija i stranih vlada.

Tužitelji su rekli da je 2016. prenio ukradene informacije WikiLeaksu, a zatim lagao agentima FBI-a o svojoj ulozi u curenju.

Rekli su da ga je naizgled motivirao bijes zbog svađe na radnom mjestu.