Svijet

Oštećeni vodovi nuklearke u Zaporožju: Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju

Ruska uprava okupiranog ukrajinskog grada Enerhodara objavila je da su električni vodovi u nuklearki Zaporožju presječeni ukrajinskim granatiranjem. U saopćenju objavljenom na Telegramu, ruska uprava je objavila da je na području nuklearke, kojom i dalje upravljaju ukrajinski tehničari, izbio požar i da je isključena struja potrebna za sigurno funkcioniranje nuklearke.

FOTO: SERGEY DOLZHENKO/EPA
FOTO: SERGEY DOLZHENKO/EPA

Ukrajina optužuje Rusiju za udare u blizini nuklearne elektrane. Ukrajinska državna kompanija za nuklearnu energiju Energoatom objavila je da je Rusija granatirala elektranu, ali da ona i dalje radi i da nije detektirano ispuštanje radioaktivnosti. Objasnila je da je odlučeno da se jedan od reaktora isključi iz elektroenergetske mreže zbog štete na električnim vodovima koji povezuju elektranu s termoelektranom Zaporožje koja radi na fosilna goriva.

Ruska uprava drugačije je objasnila situaciju. Tvrdi da su dva električna voda prekinuta granatiranjem. Enerhodar i obližnja nuklearka pali su u ruske ruke početkom marta i još su blizu bojišnici.

Prihvati notifikacije