Magazin

Osjećate se kao da ste prehlađeni, a niste sigurni da li ste zakačili koronu? Evo kako tijelo boli kad imate Covid 

FOTO: PEXELS
FOTO: PEXELS

Određene vrste i lokalitet bola ukazuju na zarazu koronom. Evo kako da razlikujete prehladu od Covida. 

U Americi najavlju kraj pandemije, virus je oslabio i sada stvara sve lakše kliničke slike, a kako naši i svjetski stručnjaci ističu, nema novih varijanti i sojeva na pomolu.  

“Situacija sa koronavirusom nikada nije bila globalno povoljnija, jer se ne pojavljuje nova varijanta. Korona se obično pojavljuje kao nova varijanta u područjima gdje virus slobodno cirkuliše, gdje nema kolektivnog imuniteta i kako vidimo pošto je cirkulacija sve manja, sve je manja šansa za pojavu nove varijante koronavirusa”, izjavio je nedavno epidemiolog dr Predrag Kon.  

Istovremeno, na Balkanu raste broj oboljelih koji prijavljuju simptome slične prehladi – temperatura, grlobolja, opšta slabost, curenje iz nosa i kašljanje. 

Kako da znate da je riječ o prehladi, a ne o infekciji koronom? 

Bol je takođe jedan od indikatora korone. Covid izazvan koronavirusom izaziva brojne komplikacije, a pored znakova koji ukazuju na zarazu kao što su groznica, curenje iz nosa, bol u grlu i začepljenost nosa, mnogi zaraženi također osjećaju jak bol u zglobovima i mišićima, piše Mondo. 

Bol povezan sa zarazom koronavirusom je tipičan i razlikuje se od drugih vrsta bola, a evo kako da ga prepoznate: 

Bol u tijelu povezan sa Covidom 19 često se osjeća u mišićima i zglobovima. Ovi bolovi čine udove tupim i mogu da ograniče pokretljivost i snagu. 

Intenzitet bola varira od pojedinca do pojedinca. Dok kod nekih ljudi to može biti tup bol, kod nekih može biti intenzivniji i kontunuiran. 

Prihvati notifikacije