BiH

OSCE poziva na hitnu akciju za iskorjenjivanje nasilja nad ženama i djevojčicama

Pokrećući kampanju 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja, lideri OSCE-a pozivaju sve države članice da intenziviraju napore usmjerene ka iskorjenjivanju nasilja nad ženama i djevojčicama, sprečavanju nekažnjivosti i jačanju podrške žrtvama.

FOTO: OSCE BIH
FOTO: OSCE BIH

Uprkos postignutom napretku u podizanju svijesti i jačanju odgovora na rodno zasnovano nasilje, smatra se da je jedna od tri žene iskusila rodno zasnovano nasilje.

Dodatno tome, nedostatak pristupačnih usluga podrške za žrtve i preovlađujuća stigma koja prati rodno zasnovano nasilje, te činjenica da većina počinilaca nije kažnjena, sve ovo predstavlja prepreku za žrtve da dobiju svu potrebnu podršku.

Lideri OSCE-a naglašavaju da se mora učiniti više da bi se osiguralo da žene i djevojčice imaju zagarantovano osnovno pravo na sigurnost.

“Sve države članica moraju prepoznati značaj dosljedne provedbe obaveza koje su preuzele u prevenciji nasilja nad ženama, a posebno tokom konflikta. Kontinuirana upotreba nasilja, uključujući seksualno nasilje, ima dugoročni uticaj na žrtve i zajednice. Osuđujemo sve oblije rodno zasnovanog nasilja i nastavljamo pozivati na odgovornost i relevantnu podršku žrtvama”, istakao je predsjedavajući OSCE-a, ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije, Bujar Osmani.

Generalna sekretarka OSCE-a, Helga Maria Schmid je kazala kako “uprkos svim naporima, nasilje nad ženama širom svijeta još uvijek predstavlja ozbiljan problem”.

“Ovakvo nasilje nije samo kršenje ženskih prava, nego je kršenje njihovog osnovnog ljudskog prava: prava na sigurnost. Bilo da govorim o fizičkoj ili mentalnoj sigurnosti, ili o online ili sigurnosti u stvarnom životu”, istakla je Schmid.

Ona je pozvala države članice OSCE-a ne samo da intenziviraju svoje napore i poduzmu dodatne mjere da provedu obaveze da spriječe i da se bore protiv nasilja nad ženama, nego također da zaštite i podrže žene u konfliktu i u sličnim kriznim situacijama.

“Svi moramo prepoznati sve oblike nasilja nad ženama kako bismo napravili sveobuhvatne sisteme zaštite. Moramo djelovati ne samo sada nego stalno i predano, koliko god da je vremena potrebno”, naglasila je.

Nasilje nad ženama u politici je sve veći dio problema, ističu iz OSCE-ovog Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

“Učešće žena u političkom životu je ključno za adekvatno uključivanje svih članova i članica u društvu. Međutim, nasilje nad ženama ih sprječava u odluci da se kandiduju, a potom i ostanu aktivne u politici, što predstavlja ozbiljnu prijetnju za naše demokratije. Moramo zajedno raditi da iskorijenimo ovakvo kršenje ženskih prava i osiguramo da je ženama omogućeno da daju značajan doprinos našim društvima”, naveo je direktor ODIHR-a Matteo Meccaci.

Ove godine, OSCE obilježava 16 dana aktivizma pod sloganom “Spriječi. Zaštiti. Djeluj za žrtve. Djeluj za iskorjenjivanje rodno zasnovanog nasilja” sa posebnim fokusom na potrebu da se poduzmu hitne mjere i aktivnosti, da se unaprijedi zaštita i podrže žrtve, saopćeno je iz OSCE-a BiH.