Region

Optuženima redom pozlilo: Belivuku se tresu ruke, Miljkoviću zuji u ušima, ostalim nije dobro

Na današnjem ročištu u postupku protiv klana Veljka Belivuka kojem se sudi za sedam teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno nošenje oružja, ukupno devet okrivljenih je tražilo izuzeće svih svojih branilaca u ovom postupku, kako su naveli, ne zbog toga što su loše radili svoj posao već zbog toga što trpe nezakonitosti u radu od strane sudskog vijeća u ovom postupku.

FOTO: ZORAN JEVTIĆ
FOTO: ZORAN JEVTIĆ

Okrivljeni su periodično otkazivali punomoći svojim braniocima. Nakon što bi dva okrivljena otkazala punomoći, a sudsko vijeće donijelo odluku da se postupak u odnosu na njih razdvaja, ustala bi nova dva okrivljena koja bi isto zahtijevala i tako redom svih devetoro tokom prvih sat i po današnjeg ročišta.

Bez odbrane ostali su Dragan Mitrović, Senad Rešović, Aleksa Šejić, Aleksa Stošić, Marko Budimir, Vladimir Grek, Marko Andrić, Miloš Budimir i Dejan Tešić, prenosi N1.

Među ovim optuženima, Aleksa Šejić i Aleksa Stošić, optuženi su za krivično djelo otmice, a Aleksa Šejić i za krivično djelo silovanje, a upravo svjedok koji je danas trebalo da svjedoči jeste svjedok koji je prema navodima optužnice silovan u prostorijama na stadionu Partizan.

Drugooptuženi Marko Miljković tražio je izuzeće postupajućih tužioca Saše Ivanića, kao i tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića, ali i vrhovne tužiteljice Zagorke Dolovac.

Advokati Nikola Jerković i Dragan Malović, koji zastupaju nekoliko optuženih u ovom postupku, tražili su izuzeće predsjednice sudskog veća Vinke Beraha Nikićević, ali i svih članova sudskog vijeća, kao i predsjednika Višeg suda u Beogradu, ali i predsjednika Apelacionog suda. Tim zahtjevima se pridružio i Marko Miljković.

Nakon što je sudsko vijeće donijelo odluku da će razdvojiti postupak u odnosu na svih devet okrivljenih koji su otkazali punomoći svim svojim advokatima i da odbacuje sve zahtjeve za izuzeća svih pomenutih tužioca i sudija, nekoliko optuženih se javilo da im nije dobro i da traže da te pozove hitna pomoć i da ih pregleda odmah na licu mjesta ljekar.

U sudnicu je ušao drugo optuženi Marko Miljković i rekao:

„Treba mi doktor, zuji mi u ušima zbog ovakvog postupanja suda“.

Na konstataciju predsjednice sudskog vijeća da Mirković to govori uz osmijeh i njeno pitanje da li može ipak da nastavi da prati suđenje, Miljković je odgovorio.

„Dobro, ja ako padnem ovdje, obavijestio sam sud da mi nije dobro“, dodao je.

Nakon Miljkovića u sudnicu je ušao i Veljko Belivuk koji je takođe rekao da mu nije dobro.

„Suše mi se usta, trnu mi ruke, hoću i ja da dođe hitna pomoć i da me pregleda doktor“, kazao je Belivuk.

Predsjednica sudskog vijeća je upitala koliko još ima kandidata kojima nije dobro i na to je nekoliko optuženih podiglo ruke. Međutim, kako je riječ od svima onima u odnosu na koje je već postupak razdvojen, predsjednica sudskog vijeća je kazala da mogu oni mogu odmah da napuste sudnicu.

Inače ovakav scenarij Veljko Belivuk je na samom početku ročišta i sam najavio. Rekao je da je poslao podnesak predsjedniku Višeg suda u Beogradu u vezi sa nezakonitim postupanjem predsjednice sudskog vijeća u ovom postupku i da nije nikakav precizan odgovor dobio od njega. Te je kazao i da će svi ljudi koji su optuženi i sjede u sudnici redom otkazivati punomoći braniocima i da će se to desiti već danas.

Prihvati notifikacije