BiH

Oprečne reakcije na Schmidtovo svjedočenje pred britanskim parlamentom

Obraćanje Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta pred Komitetom za spoljne poslove britanskog parlamenta očekivano je podijelilo političku i stručnu javnost.

FOTO:  BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Reakcije se kreću od onih da Schmidt za Republiku Srpsku uopće nema legitimitet, do toga da bi trebalo da se više bavi upravo ovim entitetom.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je ocijenio da Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, zbog toga što njegovo imenovanje nije potvrdio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija. Republika Srpska bi mogla da odbije njegovo prisustvo i zabrani svim zvaničnicima da s njim komuniciraju, kaže Dodik. Istovremeno, poruka upućena iz Federacije Bosne i Hercegovine za visokog predstavnika glasi – mogao bi više da se bavi Republikom Srpskom.

“Malo je razočaravajuće da visoki predstavnik ne poznaje najbolje situaciju. On se bavi unutrašnjim stvarima u Federaciji Bosne i Hercegovine, umjesto da se bavi nekim ključnim stvarima za Bosnu i Hercegovinu, poput imovine i to rješava”, smatra šef Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šerif Špago.

“Može da radi šta hoće. Običan građanin. Nema legitimitet. Previše sam ga komentarisao. Ne zaslužuje nikakav osvrt”, kaže predsjednik RS Milorad Dodik.

“Iz ugla HDZ BiH nismo do kraja završili izmjene Izbornog zakona i onog dijela koji se odnosi na izbor hrvatskog člana Predsjedništva. Mi sa tom situacijom nismo zadovoljni”, navodi predsjedavajući Doma naroda PFBiH Tomislav Martinović.

Saslušanje visokog predstavnika pred britanskim poslanicima, o čijem legitimitetu u Bosni i Hercegovini nema političke saglasnosti, pokazalo je i različita razmišljanja naučne javnosti o pitanju – možemo li očekivati ekonomske i političke sankcije?

“Ako se sjetite, Republika Srpska jeste pod sankcijama nekih zemalja Evropske unije, koje su pojedinačno uvodile sankcije upravo zbog Dodikovog djelovanja. Samim tim možemo očekivati i sankcije visokog predstavnika koji je već pokazao da se ne preza od toga i da je spreman da koristi Bonske ovlasti”, mišljenja je politolog Adnan Huskić.

“Za korišćenje takvih ovlaštenja ne postoje objektivne okolnosti, kao što je on u tom obraćanju i rekao jednu kriminalnu stvar, da bi volio da može poput Paddy Ashdowna da opstruiše zakone, smjenjuje političare… Međutim, danas je situacija drugačija, kako u svijetu tako u Bosni i Hercegovini, i mislim da bi korištenje Bonskih ovlašćenja otvorilo Pandorinu kutiju koja bi dovela Bosnu i Hercegovinu u situaciju iz koje se ne bi izvukli lako”, smatra politolog Vojislav Savić.

Podsjetimo, Schimdt je britanskim parlamentarcima u onlajn javljanju iz Sarajeva predstavio svoje viđenje stanja u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu. Naglasio je da je najveći problem trenutno formiranje vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali i predložio da međunarodna zajednica, uključujući finansijske institucije poput MMF-a, ubuduće odlučnije uslovljava finansijsku pomoć Republici Srpskoj, jer taj entitet, kako je naveo, neće moći opstati bez finansijske podrške, prenosi BHRT.

Prihvati notifikacije