Život

Opasan virus ubrzano se širi, stižu ozbiljna upozorenja na novu epidemiju

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je uzbunu zbog epidemije majmunskih boginja koja bi se mogla proširiti svijetom.

FOTO: ILUSTRACIJA / PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA / PIXABAY

Kako je objavljeno, zabilježeno je više od 13 hiljada sumnjivih slučajeva i više od 600 smrti povezanih s bolešću u Kongu od januara do sredine novembra ove godine.

“Epidemija predstavlja rizik za ljude u DR Kongu, susjednim zemljama i širom svijeta”, rekla je stručnjakinja WHO-a Rosamund Lewis.

Zbog brojnih graničnih prijelaza između Konga i susjednih zemalja dolazi do regionalnog širenja virusne bolesti.

Mpox virusi prenose se bliskim fizičkim kontaktom. Tokom globalne epidemije koja je započela 2022. virus se uglavnom širio spolnim kontaktom

Najuočljiviji simptom bolesti su mjehurići i bradavice na koži. Mogu zahvatiti lice, dlanove i tabane, prepone, genitalne i analne dijelove tijela.

Bolest obično započinje temperaturom, glavoboljom, bolovima u mišićima i osjećajem iscrpljenosti, nerijetko uz bolove u leđima. Nekoliko dana od pojave vrućice dolazi do razvoja osipa. U teškim slučajevima mpox se povezuje sa sekundarnim bakterijskim infekcijama i može se proširiti na pluća, oči, mozak i srce, piše DW.

Stopa smrtnosti od boginja kreće se između 0,1 % i 10 % slučajeva.

Virus majmunskih boginja naglo se proširio u trećoj godini pandemije koronavirusa. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je u maju da majmunske boginje više nisu “globalna zdravstvena opasnost”, prekinuta je gotovo jednogodišnja uzbuna zbog virusne bolesti čiji su slučajevi potvrđeni u više od stotinu zemalja.