BiH

Oglasili se iz UKC RS povodom dokumentarnog filma „Gdje je Sara?“

Zbog velikog interesovanja i upita medijskih kuća koje je izazvao dokumentarni film „Gdje je Sara?“ imamo obavezu da se ispred najveće zdravstvene ustanove obratimo javnosti, naveli su iz UKC RS.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

“Moramo da naglasimo da se u Univerziteskom kliničkom centru Republike Srpske liječe pacijenti, te da u našoj nadležnosti nisu organizovanja ukopa, sahranjivanje i ekshumacije. Uvažavajući veoma tešku i tužnu situaciju u kojoj se nalaze roditelji vrlo je nezahvalno komentarisati istu. Takođe, ne možemo da se ne otrgnemo utisku da gore navedeni film, bar što se tiče nadležnosti UKC Republike Srpske, je napravljen tendenciozno imajući za cilj potpunu diskreditaciju zdravstvenog sistema Republike Srpske i stvaranje prostora za špekulacije. Mnoge veoma važne činjenice su izostavljene u samom filmu, da li namjerno ili slučajno ostaje pitanje. S tim u vezi kada je riječ o ovako osjetljivim slučajevima smatramo da je potrebno da nadležene institucije utvrde činjenice, te na osnovu toga da se donese ispravna odluka i formira mišljenje jer javni prostor nije niti može biti ni sud ni sudnica”, poručili su.

Dodali su da što se tiče nadležnosti UKC Republike Srpske u ovom slučaju sa sigurnošću mogu da kažu da su ispoštovani svi medicinski protokoli u liječenju trudnice i novorođenčeta i zakonska regulativa na osnovu koje je urađena obdukcija, za što postoji medicinska dokumentacija koja je na raspolaganju nadležnim institucijama. 

“Takođe, u našoj arhivi je potvrda o preuzimanju pokojnika od strane Gradskog groblja Banjaluka (br. 1340/18)”, zaključili su.