BiH

Oglasili se i iz Američke ambasade: Laž je da smo utjecali na proces u predmetu "Respiratori"

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH oglasili su se povodom današnje presude u predmetu "Respiratori".

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Dobili smo nekoliko upita novinara da komentiramo lažne i obmanjujuće optužbe da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država utjecala na sudski postupak u slučaju protiv Fadila Novalića i drugih”, naveli su na početku objave te uputili odgovor:

“Sjedinjene Države snažno podržavaju nezavisne i hrabre institucije za provođenje zakona, tužilaštva i pravosuđa koje rade u ime građana ove zemlje na istrazi, procesuiranju i kažnjavanju korupcije, koja muči bosanskohercegovačku demokratiju i ekonomiju, i koja je pokretač toga mnogi građani ove zemlje da odu i grade živote za sebe i svoje porodice negdje drugdje.

Anketa za anketom i metrika za metrikom naglašavaju da građani nemaju povjerenja u ove institucije i da je korupcija sve gora. Uvijek smo apelirali na pravosudne institucije u BiH da za svoje postupke pozovu moćne na odgovornost.

Optužbe da je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država utjecala na bilo koji aspekt ovih ili bilo kojeg drugog sudskog postupka su lažne i obmanjujuće. Snažno ih odbijamo”, naveli su iz Ambasade.

Prihvati notifikacije