Magazin

Odlična ideja za večerašnji iftar: Jeste li probali jelo “imam se onesvjestio”, donosimo recept

Jeste li čuli za jelo pod zanimljivim nazivom "imam se onesvjestio"? U nastavku vam donosimo recept za ova jelo.

FOTO: SAVUROS.TV/ PINTEREST.
FOTO: SAVUROS.TV/ PINTEREST.

Jelo Imam bayildi, što u prevodu sa turskog znači onesvješćeni imam potiče još iz davne prošlosti. Prema predanju, supruga jednog imama je pripremila ovo ukusno jelo sa patlidžanom, koji je punjen lukom, paradajzom i bijelim lukom. Poslužila je ovo jelo svom suprugu hladno, pripremljeno sa maslinovim uljem i imamu se toliko dopalo, da je pao u nesvjest od oduševljenja.

Sastojci:

3 patlidžana

1 glavica crnog luka

3 čehne bijelog luka

50 g izrendane mrkve

50 g riže

2 zrela paradajza

2 kašike gustog soka od paradajza

5 kašika maslinovog ulja

biber, so

peršun po želji

Priprema:

Patlidžan iseći po dužini, izdubiti sredinu i posoliti. Na maslinovom ulju propržite beli i crni luk sitno isjeckan, pa dodati povrće, sok od paradajza i kuhana riža i sitno isjeckan peršun. Stavite u pleh patlidžan, punite smjesom koju ste pripremili. Nalijte malo vode i pecite u predhodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta.

Pročitajte još

Ukoliko niste još uvijek odlučili šta spremiti za večerašnji iftar, možda je ovo odlična ideja.