Život

OD OVOG TINEJDŽERA SE MOŽE ŠTOŠTA NAUČITI Otvorio kafić, ali gostiju nije bilo, pa napravio genijalan potez (VIDEO)

Australski tinejdžer otvorio je kafić odmah nakon srednje škole i otkrio je kako niko nije dolazio u njegov objekat sve dok nije počeo objavljivati videa na TikToku.

FOTO: TIKTOK/HOMEBOY.CO
FOTO: TIKTOK/HOMEBOY.CO

Tom Oswald (18) otvorio je u julu svoj kafić Homeboy u Hahndorfu i od tada dokumentira njegov napredak, prenosi Index.hr.

Oswald je objavio seriju videozapisa na kojima svaki dan marljivo promoviše kafić, kako ne bi postao obeshrabren zbog nedostatka mušterija. U jednom od svojih prvih videa tinejdžer je priznao da prvih nekoliko dana u kafić niko nije dolazio osim članova porodice i pokojeg prijatelja.

@homeboy.co Need sum videos of customers this look sad 😹 #thielesshop #adl #adelaide #hahndorf #cafe #hopecore ♬ Sunday – HNNY

“Kafić ponekad zna biti malo tih, ali to je nešto što u potpunosti očekujem i ne popuštam u vezi toga. Mirni dani daju mi vremena za razmišljanje i istraživanje, a užurbani dani uče me važnosti učinkovitosti”, rekao je za news.com.au.

Iskreni videozapisi Oswalda o nevoljama kafića brzo su postali viralni na TikToku, a hiljade ljudi ga je pozivalo da nastavi unatoč lošem početku.

@homeboy.co Still waiting for a customer #sad #adelaide #hahndorf #paintok ♬ original sound – yrn_editzz11

Neki su obećali posjetiti kafić, dok su drugi predlagali načine privlačenja više kupaca – poput studentskog popusta i dužeg radnog vremena.

“Tako si inspirativan, imam 17 godina i i ja želim otvoriti kafić. Samo tako nastavi, čovječe”, napisao je jedan.

“Nikad mi se nije toliko svidio kafić na drugom kraju zemlje”, rekao je drugi. S njegovom novostečenom TikTok slavom, posao je konačno krenuo.

“Korisnici TikToka održavaju moj san na životu”, rekao je svojim pratiteljima sedmog dana. Nekoliko sedmica kasnije, Oswald je proslavio svoju prvu rezervaciju i snimio se kako ponosno postavlja znak “rezervirano” na stol.

@homeboy.co Dm if u ever need bookings 🫶🏼 #coffee #homeboycafe #adelaide #hahndorf #hospo ♬ sparks – welcome

Tinejdžer je svojim pratiteljima ispričao kako ga je nadahnulo da pokrene vlastiti posao to što je radio u kafiću tokom srednje škole.

“Naučio sam hrpu vještina koje sam mogao iskoristiti bilo gdje”, rekao je. Tada mu se ukazala prilika da otvori kafić u prostoru koji je već bio opremljen.

Oswald je rekao da je posjetio desetke kafića radi istraživanja tržišta i tražio savjet od drugih vlasnika. Tinejdžer je ohrabrio svoje pratitelje rekavši da “kad se bojite skočiti, skočite.”

“Nisam bio siguran mogu li sam voditi kafić, ali htio sam si dati izazov”, naveo je.

Prihvati notifikacije