Ekonomija

Od 1. novembra bogatiji red letenja iz Tuzle: Evo koje se nove linije uvode

Međunarodni aerodrom u Tuzli približava se ostvarenju godišnjeg plana.

FOTO: SCREENSHOOT/YOUTUBE
FOTO: SCREENSHOOT/YOUTUBE

Samo u septembru zabilježeno je 42.688 prevezenih putnika.

Od 1. novembra iz Tuzle će letjeti i nova aviokompanija Ryanair i to za tri destinacije – Stockholm, Memmingen i Beč.

Sa Međunarodnog aerodroma Tuzla u devet mjeseci ove godine prevezeno je 330 hiljada putnika. To znači da će plan od 400 hiljada do kraja godine biti ispunjen. 1. novembra kreće zimski red letenja i veći broj letova ali i nova aviokompanija. Povećanje će se desiti u smislu povećanja 15-205 našeg partnera WIZZAIRA obzirom da se desilo zatvaranje baze u Sarajevu i dio tih destinacija će se povećati kod nas postojećih i vraća se Eindhoven u Holandiji koji jeod 1. januara ove godine bio prebačen u Sarajevo.ono što je još važno da aviokompanija Ryanair od 1. novembra počine letjeti sa našeg aerodroma za tri destinacije, izjavio je Dževad Halilčević, Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Uz Beč, Štokholm i Memingen koje uvodi nova aviokompanija, Tuzla će biti povezana sa 17 evropskih destinacija. Za putnike, koji u Tuzlu zbog niskih cijena letova dolaze iz cijele BiH, ovaj aerodrom je prvi izbor.

Pročitajte još

-Ovo je jedina destinacija koja je meni najprihvatljivija što se tiče letova. U zadnjih mjesec dana već sam četiri puta letio. Idem sada za Baden Baden, a dolazio sam iz Fankfurt Hana isto često. Barem jednom godišnje, ako ne i više. Ovdje mamu i sestru tako da dolazimo često”, kažu sagovornici.

Iako Tuzlanski aerodrom radi punim kapacitetom, on nije ekonomski samoodrživ i radi uz pomoć Vlade TK i Vlade FBIH, koje pomažu finansijski. Statistike kažu da naši ljudi koji žive u Švedskoj koji su ranije dolazili u BIH jednom u godini dana, sada dođu i 10 puta godišnje. Samim tim služimo svrsi, da građani mogu brzo, jeftino i sigurno da dođu u BIH i isto tako odu u neke druge države, dodao je Haličević.

Iz Tuzle će se od 1. novembra letjeti za pet zemalja – Njemačku, Švicarsku, Holandiju, Švedsku i Austriju. A samo u Njemačkoj je osam destinacija u koje se leti iz Tuzle, piše O kanal.

Prihvati notifikacije