Život

Objavljena prva dugoročna prognoza vremena za zimu

Meteorološki servis Severe Weather Europe objavio je prvu dugoročnu prognozu za zimu. Fokusirali su se na model ECMWF iz Europe.

FOTO: TIMOTHY EBERLY/UNSPLASH(ILUSTRACIJA
FOTO: TIMOTHY EBERLY/UNSPLASH(ILUSTRACIJA

“Ove prognoze daju prosječnu sliku tokom tri meteorološka zimska mjeseca (decembar-januar-februar) i pokazuju opće prevladavajuće vremenske prilike. Čak i da su modeli 100% tačni, to ne znači da bi ovakvi vremenski uslovi trajali tri mjeseca zaredom. Samo sugeriše kako bi vremenski obrasci mogli izgledati većinu vremena”, napominju iz SWE-a.

ECMWF model

ECMWF model se često smatra jednim od najpouzdanijih prognostičkih modela. Ali nijedna dugoročna/sezonska prognoza ne može se nazvati “pouzdanom” budući da gledamo samo trendove i kako bi se vremenski obrasci mogli razvijati tokom dužeg perioda, napominje SWE.

Prema ovom modelu, u Evropi se očekuju prosječne temperature zraka na zapadu, uz uticaj obližnjeg područja niskog pritiska. Toplije anomalije predviđaju se nad dijelovima srednje Evrope, dižući se prema sjeveroistoku.

Što se tiče prognoze padavina, Evropa bi trebala imati uglavnom prosječnu količinu padavina za zimu, s nekim sušnijim područjima na sjeveroistoku. Više padavina predviđa se nad Sredozemljem.

Što se tiče prognoze snježnih padavina, nad Evropom se bilježe prvenstveno ispodprosječne količine snijega. Slika ispod prikazuje prosječnu visinu snijega za februar, koji je posljednji zimski mjesec. Vidi se da uprkos negativnim anomalijama nad kontinentom još uvijek ima malo snježnog pokrivača. Dakle, čak i ako prognoza predviđa manje snijega, to ne znači da ga neće biti.

FOTO:
FOTO:

Pregled prognoze za Evropu

Severe Weather Europe je objavio pregled prognoza za Evropu. Očekuje se da će Evropa imati više temperature od prosjeka u većem dijelu sjevernog i sjeveroistočnog dijela kontinenta te dijelu srednje Evrope. S druge strane, prosječne temperature očekuju se nad zapadnim predjelima.

To sugeriše da može biti perioda s više hladnih fronti i hladnijim danima na zapadu kontinenta.

U srednjoj i zapadnoj Evropi očekuje se većinom prosječna količina padavina. Više padavina očekuje se nad južnim dijelovima kontinenta. Prognoza snježnih padavina pokazuje manje snijega nad Evropom, što nije u potpunosti u skladu s prognozama padavina i temperatura, zaključuju meteorolozi SWE-a.

Prihvati notifikacije