BiH

Objavljen tender za izgradnju pristupnih cesta za potrebe izgradnje tunela Prenj

JP Autoceste FBiH u srijedu je objavilo Poziv za dostavljane ponuda za izgradnju pristupnih cesta za potrebe izgradnje tunela Prenj.

FOTO: JP AUTOCESTE FBIH
FOTO: JP AUTOCESTE FBIH

Kako su saopćili iz tog preduzeća rok za dostavljanje ponuda je 21.11.2022. godine.

Radovi podrazumijevaju izgradnju ukupnu 14 kilometara pristupnih cesta ispred i za tunela Prenj (7 km na jugu i 7 km na sjeveru).

Vrijednost radova na izgradnji pristupnih cesta je 20 miliona eura, dok je vrijednost nadzora radova 750 000 eura.

Kako bi se rizik investitora sveo na minimum u pogledu cijene izgradnje tunela Prenj, te odabrani izvođač mogao što prije započeti s radovima, u dogovoru s vanjskim saradnicima urađen je niz priprema koje uključuju sveobuhvatne geološko – geotehničke i geofizičke podloge. Jedna od njih je i izgradnja pristupnih cesta (pristupna cesta, vodovod, električna mreža), tako da će odabrani izvođač odmah po potpisivanju ugovora moći započeti s radovima na iskopu tunela, navode iz JP Autoceste FBiH.

Projekt izgradnje pristupnih cesta za potrebe izgradnje tunela Prenj finansira se iz sredstava osiguranih kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Početak radova na izgradnji pristupnih puteva očekuje se početkom sljedeće godine.

Podsjetimo, JP Autoceste FBiH je početkom sedmog mjeseca ove godine raspisalo tender za izvođenje radova na najsloženijem i ključnom objektu na Koridoru Vc, tunelu Prenj dužine 10.500 metara koji će biti jedan od dužih ne samo u BiH, nego i u cijeloj Evropi.

Čak 196 firmi je izrazilo interes za ovim projektom i tenderskom dokumentacijom, a više od 50 pitanja odnosilo se na pojašnjenja. Ovim je potvrđeno da mnoge firme žele raditi na izgradnji tunela i da je tehnički najzahtjevniji i, sa stajališta struke, jedan od najkompleksnijih objekata koji će se izvoditi na Koridoru Vc.

U ponedjeljak (26.09.2022. godine) rok je za predaju ponuda za pretkvalifikacije za izgradnju tunela Prenj.

Početak radova na izgradnji samog tunela Prenj očekuje u sredinom naredne godine.

Izgradnja kapitalnog i u strateškom smislu najvažnijeg objekta na Koridoru Vc – tunela Prenj trebala bi trajati šest godina, čime bi se kompletirala izgradnja Koridora Vc na teritoriji Federacije BiH, stoji u saopćenju.

Prihvati notifikacije