Svijet

EBRD sa 200 miliona eura finansira povećanje ukrajinskih rezervi gasa

U saopćenju EBRD-a navodi se da je potpisivanje dio napora banke na jačanju energetske sigurnosti Ukrajine.

plin cijene
FOTO: ILUSTRACIJA/FENA

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozajmiće 200 miliona eura ukrajinskoj državnoj energetskoj kompaniji Naftogaz (NAK) za strateške rezerve gasa, objavila je banka u četvrtak, javlja Anadolu.

Konačni sporazum potpisan je u Kijevu, nakon što je prvobitno odobren u junu tokom konferencije o oporavku Ukrajine u Londonu za podršku Ukrajini u drugoj zimskoj sezoni grijanja nakon početka rusko-ukrajinskog rata.

U saopćenju EBRD-a navodi se da je potpisivanje dio napora banke na jačanju energetske sigurnosti Ukrajine.

Od početka sukoba između Rusije i Ukrajine, EBRD je značajno povećao podršku Ukrajini, obezbjeđujući oko tri milijarde eura za nekoliko sektora, uključujući energetsku sigurnost, vitalnu infrastrukturu, sigurnost hrane, trgovinu i podršku privatnom sektoru.

“Ponosni smo na našu saradnju sa Naftogazom, koji je takođe unapređivao svoje upravljanje i, nakon poteškoća u prošlosti, uspješno je završio restrukturiranje. Spremni smo da ih dalje podržimo”, rekao je Matteo Patrone, izvršni direktor EBRD-a za istočnu Evropu i Kavkaz.

Najnovije finansiranje Naftogaza uslijedilo je nakon zajma od 300 miliona eura datog prošle godine kao dio paketa od 500 miliona eura donatorske podrške, uključujući grant iz Norveške.

Sve investicije EBRD-a u Ukrajini uključuju podjelu rizika sa donatorima i partnerima, u ovom slučaju sa Norveškom i Holandijom.