Sarajevo

Obilježena šesta godišnjica Muzeja ratnog djetinjstva u Sarajevu (FOTO)

U Sarajevu je danas obilježena šesta godišnjice postojanja i rada Muzeja ratnog djetinjstva.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Neispričane priče, nepremostive tuge, duboko u biću zakopane traume, otpor, snaga i dosjetljivost onih koji su odrastali u ratom zahvaćenim područjima, a koji su svoja iskustva podijelili kroz različite projekte Muzeja ratnog djetinjstva, satkali su mozaik postojanja, rada i misije ove, u svijetu jedinstvene institucije. „Imamo razloga biti zadovoljni“, kaže osnivač Muzeja Jasminko Halilović.

„Kroz brojne aktivnosti i značajne projekte, Muzej je sačuvao od zaborava iskustva djece koja su odrastala, učila, družila se u godinama opsade Sarajeva i agresije na Bosnu i Hercegovinu. Kroz saradnju sa srodnim institucijama u BiH i svijetu, postavljeni su temelji platforme za suočavanje sa prošlošću, dijalog, saradnju, razumijevanje traumatične prošlosti“, naglašava Halilović.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

U fokusu obilježavanja šeste godišnjice postojanja i rada Muzeja ratnog djetinjstva su: agresija na Ukrajinu, patnja i stradanje civila, posebno djece u toj zemlji, njihova traumatična iskustva, gubitak najbližih, uništavanje domova, progon i glad, piše Federalna.

Težnja ka ravnopravnom članstvu u EU, ali i teška, traumatična ratna iskustva, neke su od paralela između BiH i Ukrajine.

Prihvati notifikacije