Kultura

Ministar Avdić: Muzej ratnog djetinjstva je poseban

"Ako znamo da su muzeji čuvari historije i nosioci sjećanja na sve ono što se desilo u prethodnom periodu, onda možemo reći da je ovaj Muzej poseban po tome što nas s preko 3.000 eksponata i 200 sati audio i video sadržaja o svjedočenjima metodom govorne historije podsjeća na djetinjstva koja su obilježena ratom i ratnim dešavanjima", rekao je sinoć ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić na obilježavanju 6. godišnjice rada Muzeja ratnog djetinjstva.

FOTO: VLADA KS
FOTO: VLADA KS

Ovaj događaj, koji Muzej ratnog djetinjstva realizira uz podršku Evropska unija u Bosni i Hercegovini, najavljuje rođendansku sedmicu u kojoj nas očekuje devet likovno-umjetničkih radionica nastalih kroz saradnju Muzeja i Galerije Manifesto, dodatni edukativni sadržaj, te besplatan ulaz na stalnu postavku Muzeja od 20. do 26. februara.

Ministar Avdić je u svom obraćanju naveo i da Muzej implementira i druge pojedinačne istraživačko-izlagačke projekte, te na taj način pruža uvid u dječiju perspektivu rata, pružanjem prilike da ispričaju svoje priče i time pomognu pojedincima i društvu da prevaziđu traume, ali im omogućava i priliku za povezivanje s drugima koji dijele slična iskustva.

“Poznato nam je da je Muzeja ratnog djetinjstva zbog svog rada dobitnik međunarodnih nagrada, kao što je Muzejska nagrada Vijeća Evrope.

Muzej, kao nezavisna kulturna ustanova, zajedno sa javnim ustanovama kulture, u Kantonu Sarajevo kreira cjelokupnu kulturnu ponudu. Njegov značaj ogleda se u stepenu uspješnosti u privlačenju međunarodnih grantova, zbog čega se u kulturu u BiH ulaže mnogo više sredstava, a rastom investicija kreiraju se prijeko potrebna radna mjesta u kulturnom sektoru. Na primjer, u 2022. godini, budžet Muzeja ratnog djetinjstva je bio 1.200.000 KM, od toga je iz naše zemlje osigurano 30.000 KM putem od Ministarstva kulture i sporta KS i 10.000 od Grada Sarajeva. Preko milion KM je došlo iz inostranstva i direktno je uloženo u zapošljavanje ljudi i implementaciju različitih kulturno-edukativnih aktivnosti u našoj zemlji”, istakao je ovom prilikom ministar Avdić.

Dodao je da Muzej ima značajnu ulogu u razmjeni znanja u evropskom kontekstu, što potvrđuje ured ovog Muzeja u Kijevu koji implementira istraživačke, izlagačke i edukativne programe u Ukrajini, i time pokazuje da bh. kulturne institucije mogu svojim znanjem i metodologijom dati doprinos i van BiH.

“Muzej ratnog djetinjstva ima važnu ulogu, jer kao kulturna ustanova kontinuirano radi na promociji Sarajeva i BiH. Tako je samo u 2022. godini izlagao u osam država, uključujući i strateška mjesta za specijalne publike, poput Vijeća Evrope ili ICOM-ove generalne konferencije, čime je jasno demonstrirao kako međunarodni iskoraci kulturnih organizacija iz BiH doprinose boljoj vidljivosti naše zemlje u svijetu”, naglasio je ministar Avdić, čestitajući direktoru Jasminku Haliloviću i svim zaposlenicima 6. godišnjicu rada Muzeja ratnog djetinjstva.

Prihvati notifikacije