Region

Obdukcija porodilje iz Srbije otkrila razlog njene smrti

Smrt porodilje D.L. (31) u Srbiji koja je 29. februara preminula u niškom Univerzitetskom kliničkom centru dan nakon što joj je u Općoj bolnici u Leskovcu urađen carski rez, nastupila je uslijed disemenovane intravaskularne koagulacije, pokazala je obdukcija urađena u niškom Zavodu za sudsku medicinu.

FOTO: ISTOCKPHOTO
FOTO: ISTOCKPHOTO

Radi se o poremećaju hemostaze (proces koji štiti organizam od pretjeranog krvarenja) koji se ispoljava mnogobrojnim trombozama u malim krvnim sudovima a klinički se manifestuje kao teško, blago ili subkliničko krvarenje.”Obdukcija je potvrdila ono na šta su ljekari koji su liječili porodilju sumnjali, da se radi o disemenovanoj intravaskularnoj koagulaciji.

Pročitajte još

To je rijedak poremećaj, ali kada se razvije u tom stepenu, kao što je ovdje slučaj, nema pomoći. Posledica DIK-a je potpuno trošenje faktora koagulacije neophodnih za zgrušavanje krvi, a slijedi krvarenje u svim organima. U konkretnom slučaju bilo je krvarenja i u vratu porodilje gdje je bila ubodena radi davanja terapije, u materici i u području hirurškog reza. Krvarenje na tom mjestu nije posljedica lošeg ušivanja več tog poremećaja koji se razvio”, navode sagovornici Telegrafa upoznati sa ovim slučajem.

Niški Univerzitetski klinički centar oglasio se saopćenjem odmah nakon smrti porodilje.

“Pacijentkinja D.L. je iz Opće bolnice Leskovac primljena dana 28.02.2024. u 15:34 sati na Kliniku za ginekologiju nakon prethodno urađenog carskog reza u Općoj bolnici u Leskovcu zbog sumnje na krvarenje u trbuhu. Pacijentkinja je na prijemu bila u izuzetno teškom općem stanju. Nakon kliničkog i ultrazvučnog pregleda prebačena u jedinicu intenzivne njege Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Pristupljeno je laboratorijskoj obradi, reanimaciji i pripremi za hitan hirurški zahvat. Uprkos hitnoj operaciji i naporima dežurne ekipe ginekologa i anesteziolog, a pacijentkinja je egzitirala 29. februara u 6:50 sati”, saopćila je ova zdravstvena ustanova.

Nebojša Dimitrijević, direktor Opće bolnice u Leskovcu izrazio je veliko žaljenje zbog smrti mlade žene.

“Mi ljekari smo uopšte osetljivi na trudnice i porodilje ali me je ovaj događaj potresao još više jer se radi o kćerki mog dobrog prijatelja koji je medicinski tehničar i radi u Vlasotincu. Radili smo zajedno u tamošnjem Domu zdravlja, djevojku znam od djetinjstva. Kako sam saznao od svojih saradnika, trudnoća je tekla uredno, urađen je carski rez i odjednom je krenulo jako krvarenje, dobila je krv i krvne derivate ali joj nije bilo bolje, krvna slika joj je i dalje padala. Odlučili smo da je uputimo u Niš gde je nažalost preminula. Kako sam čuo od niških ljekara radi se o tzv. DIK-u, općem krvarenju za koje se ne zna iz kojeg razlog nastupa”, kazao je Dimitrijević.