Politika

Numanović: SNSD i HDZ su jedva dočekali izgovor za provođenje svoje politike

Ove srijede u političkim minutama Jutarnjeg programa - Sead Numanović, urednik portala politicki.ba.

FOTO: FEDERALNA
FOTO: FEDERALNA

Je li visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit presudio stabilnosti državne koalicije? Kako gleda na ponudu SNSD-a Stranci demokratske akcije? Šta nam znači prelazak praga vrata EU kada u svojoj kući živimo sa suprotstavljenim stavovima i različitim političkim interesima?

Gdje vidi razloge produženja privremenog finansiranja i neusvajanja budžeta institucija BiH? Kakvu sudbinu predviđa Rezoluciji UN-a o Srebrenici? Vidi li bacanje bombe na kuću načelnika sarajevske općine kao metodu zastrašivanja?

-Gospodine Numanoviću evo i jučer smo mogli čuti različite izjave ovih partnera u državnoj koaliciji ili kako Dodik kaže “nismo mi državna koalicija mi smo samo partneri“ s druge strane iz Naše stranke smo imali oštre kritike prema SNSD-u i HDZ-u Bosne i Hercegovine. Dosta je burno ovih dana na političkoj sceni. Je li visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametanjem onih tehničkih izmjena Izbornog zakona zapravo presudio državnoj koaliciji? Čemu sve ovo vodi?-

“Ne mislim da je visoki predstavnik presudio bilo čemu. Visoki predstavnik je nametnuo nešto što se već barem 10 godina pripremalo, razmatralo, govorilo se da to mora se uraditi, da mi to moramo prihvatiti, da je to neophodno i tako dalje. Ono dakle što je on uradio i konačno je to uradio nakon više mjeseci čekanja, natezanja i premišljanja, odustajanja, piše Federalna.

Povukao je potez koji je nužan, logičan očekivano a s druge strane ove antibosanske snage oličene prvenstveno u SNSD-u Milorada Dodika i HDZ-u Dragana Čovića, su je jedva dočekale izgovor da imaju za provođenje politike koju mi gledamo već proteklih intenzivno 10 godina. Tako da je to što se sada dešava nekakav logični slijed permanentne krize i sukoba većeg ili manjeg intenziteta ovih probosanski i antibosanski snaga u smislu državnosti.”

-Čemu će sve ovo zapravo voditi? Hoće li u konačnici doći do tog pravog raspada državne koalicije u smislu da će doći do formiranja nove većine kako na državnom nivou, možda i na Federalnom nivou? Znamo da imamo nekako otvoreni poziv SNSD-a Stranci demokratske akcije za ulazak u partnerstvu dakle vraćaju se svojim starim partnerima tačnije pokušavaju. Kako gledate uopšte na taj poziv i da li vam se čini da bi Stranka demokratske akcije uopšte pristala na tako nešto?-

“Stranke postoje da bi bile u vlasti. To hoće li Stranka demokratske akcije pristati ili neće znaju samo oni, u ovom momentu oni kažu da neće. Oni su glat odbili gospodin Izetbegović je bio u ovoj zgradi na taj dan.”-Meni se nekako čini da nije baš bio tako kategoričan da neće da je ipak ostavio negdje prostora, ako bi mogli da dogovore nešto što će voditi ka napretku zemlje da bi zapravo pristao.-

“To je običajena postavka. Meni je to izgledalo ovako, da prva ponuda se u startu odbija. Pošto je ustvari u pitanju trgovina, prvu ponudu odbiješ kakva god da je pod uslovom da nije onako ono što ste vi napisali a neko drugi izgovorio, ovo se nije desilo. Gospodin Dodik je izašao sa tom ponudom koja jeste i nije bila ponuda, to je više meni izgledalo kao neki performans. Uslijedila je ekspresna reakcija. Za sada toga nema. Hoće li se desiti prekompozicija državne vlade vidjet ćemo. Moguće je.

Nemojte zaboraviti da je malo prije toga Čović govorio u jednom intervjuu da je takva opcija na stolu da se to može desiti i čak je rekao kad su ga pitali “dobro a šta ako Amerikanci se budu pobunili” on je rekao nemojte se brinuti Erdogan ima dobre odnose tamo pa će on to popeglati. Tako da je to bila jedna vrlo znakovita izjava što bi se reklo kao nekakva priprema, naravno da postoje posebno od SNSD-a ti neki signali prema SDA-u  da se razvrgne državna vlast.

Iz SDA  nije im mrsko da budu tako poželjan hajdemo reći partner, iako to nije partner u pravljenje nove vlasti. Napominjem još jednom stranke postoje da bi bile u vlasti, dakle legitimno je razgovarati o prekompozicijama i promjenama vlasti. Ne vjerujem da će do toga doći u skorije vrijeme.”-Ukoliko evo i dođe pa da li u skorije vrijeme ili u nekom daljnjem periodu, Europski put Bosne i Hercegovine je jasan, dakle jasni su uvjeti Europske unije prema Bosni i Hercegovini.

Nebitno je u konačnici ko će biti u vlasti ukoliko SNSD-e ostane, ko će biti sa SNSD- om, ti uvjeti ostaju isti, što bi značilo da bi smo opet imali blokade. Dakle koliko nam znači uopšte promjena partnera na državnom nivou, kada se radi o napretku Bosne i Hercegovine ka evropskom putu?-

“Vidjeli smo te promjene u dobroj mjeri onaj bezmalo su svi bili na vlasti a i sada su svi na vlasti, na ovom ili ono nivou. Sve zavisi šta se bude dogovorilo i ta nekakva promjena kompozicije te većine u principu u startu da neki neki pomak, nešto se pomjeri.

Nemojte zaboraviti samo da podsjetim i gledaoce da je i Nermin Nikšić nedavno najavio i izjavio da je moguća koalicija SDP-a sanSDA. Tako da očigledno se nešto dešava ali vidjet ćemo šta će biti, nekako mi je teško povjerovati da će do lokalnih izbora doći do bilo kakve prekompozicije na Federalnom pa i na državnom nivou.”

Prihvati notifikacije