Magazin

Novo istraživanje otkriva zašto su supermunje tako moćne

Supermunje čine manje od posto od svih udara munja, a izuzetno su moćne.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Nova je studija otkrila zašto udari supermunja mogu sakupiti čak hiljadu puta više energije od običnih udara.

Istraživači s Hebrejskog univerziteta u Jeruzalemu u Izraelu i Univerziteta u Washingtonu analizirali su podatke o globalnim udarima munja koji su se dogodili između 2010. i 2018. godine.

Ključno otkriće glasi da što je zona električnog naboja olujnog oblaka bliža površini kopna ili okeana, to je veća vjerovatnost za pojavu supermunja.

Ta zona punjenja je gornje područje oblaka gdje se odvija elektrifikacija, prenosi ScienceAlert.

Nalazi su u skladu s prethodnim istraživanjem koje je identificiralo sjeveroistočni Atlantski okean, Sredozemno more i visoravan Altiplano kao mjesta gdje su munje najčešće zabilježene. Sve te regije imaju kratke udaljenosti između zona punjenja i hladnih okeana ili planinskih površina na velikim nadmorskim visinama.

Smatra se da kraća udaljenost znači manji električni otpor, a time i veću struju – i intenzivnije munje.

Udari supermunja mogu uzrokovati ozbiljnu štetu na zgradama i brodovima na moru, a ova nova otkrića mogla bi pomoći u tome da se identificiraju mjesta na kojima je veća vjerovatnost da se pojave takosnažne munje.

No, ne treba zaboraviti i na utjecaj klimatskih promjena. Naučnici tek trebaju utvrditi hoće li one značiti više ili manje supermunja.

“Ima još mnogo nepoznatog, ali ono što smo ovdje saznali veliki je dio slagalice. Još nismo gotovi, ima još puno toga za napraviti”, kazao je fizičar Avichay Efraim s Hebrejskog univerziteta u Jeruzalemu.

Prihvati notifikacije