Magazin

Novi Zeland će zabraniti jednokratne elektronske cigarete

Komercijalna preduzeća koja prodaju elektronske cigarete osobama mlađim od 18 godina mogu biti kažnjene novčanom kaznom do 60.000 dolara.

elektricne cigare
FOTO: PIXABAY

Vlada Novog Zelanda najavila je zabranu jednokratnih elektronskih cigareta, čija je “upotreba među mladima porasla na alarmantne nivoe”.

Pročitajte još

Zamjenica ministra zdravstva Novog Zelanda Casey Castello rekla je u izjavi da je povećanje upotrebe elektronskih cigareta među mladom populacijom u zemlji alarmantno za porodice, učitelje i zdravstvene radnike.

Castello je navela da žele maloljetnike držati podalje od upotrebe elektronskih cigareta i da će za to biti donesena nova regulativa.

U uredbi koja ima za cilj zabranu upotrebe elektronskih cigareta navedeno je da komercijalna preduzeća koja prodaju elektronske cigarete osobama mlađim od 18 godina mogu biti kažnjene novčanom kaznom do 60.000 dolara.

Na Novom Zelandu, gdje je od augusta 2023. obavezno imati sigurnosnu bravu za djecu na elektronskim cigaretama, zabranjena je i upotreba privlačnih naziva kao što su “šećerna vata” i “žele od jagoda” u marketingu proizvoda.