Svijet

Novi trend u Kini: Roditelji bebama stavljaju kacige kako bi im oblikovali glavu?

NAJNOVIJI trend među roditeljima u Kini je stavljanje kaciga bebama na glavu, što im navodno pomaže da njihova glava poprimi okrugli oblik.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Trend je pokrenut u oktobru prošle godine, kada su roditelji počeli kupovati kacige, koje podsjećaju na kugle za kuglanje, a namijenjena su bebama kojima je stražnji dio glave ravan. Bebe moraju nositi kacigu nekoliko sati, a roditelji vjeruju da će tako njihova lubanja dobiti pravilan, okrugao oblik.

South China Morning Post objavio je izjavu majke koja je na forumu Xiaohongshu objavila detalje o korištenju “čudesne” kacige koja je navodno pomogla “ispraviti” oblik glave njezine bebe. U objavi pod naslovom “Ispravila sam bebinu glavu usprkos neslaganju porodice”, majka objašnjava da je svoju sedmomjesečnu kćer odvela u medicinsku ustanovu kako bi joj napravili prilagođenu kacigu.

“Mislim da nošenje kacige ima istu funkciju kao i nošenje proteze, a to je da popravi dio tijela i učini ga ljepšim. Ja imam ravnu glavu i znam koliko je to bolno za žene koje drže do ljepote. Nošenje kacige je isto što i nošenje proteze. Ne želim da moje dijete odraste žaleći zbog oblika svoje glave”, rekla je majka.

Kineski sajt Sohu navodi da takvi “proizvodi za korekciju” mogu koštati i do 4300 dolara, dok trgovački portal Taobao, kineska verzija Amazona u vlasništvu Alibabe, prodaje razne “uređaje za korekciju” kod dojenčadi. Kaciga košta 15 dolara, a prostirke za spavanje, koje navodno sprječavaju da dijete spava u položaju koji uzrokuje ravnu glavu, oko 20 dolara.

Inače, ovakve kacige nisu novost. Nose se uslijed plagiocefalije do koje dolazi zbog povećanog pritiska na jednu točku na glavici, primjerice ležanja na leđima. Mnogima je ovo stanje poznatije kao sindrom zaležane glavice, a ne predstavlja opasnost. Kacige kakve nose bebe koje se susreću s plagiocefalijom djeluju teško jer je bebina glava sitna, ali ne nanose im bol. Sindrom zaležane glave može se prevenirati tako da se bebu okreće na bok i trbuh kako im glava ne bi cijelo vrijeme imala pritisak samo na jednom mjestu, piše Index.hr.

Prihvati notifikacije