Politika

Novi šef bh. diplomatije dospio i na ruske portale: Dobio je pohvale

Ruski portali u analitičkim tekstovima o formiranju vlasti u Bosni i Hercegovini hvale izbor šefa Naroda i pravde Elmedina Konakovića na mjesto ministra vanjskih poslova BiH.

FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH

“I pored toga što novi ministar vanjskih poslova BiH izričito navodi da bi evropske integracije trebale ostati glavni vanjskopolitički cilj Sarajeva, izgradnja konstruktivne saradnje sa srpskom stranom (Banja Luka i Beograd), kao i deklarisana potreba održavanja dobrog odnosa “sa istokom”, signaliziraju da Bosna i Hercegovina ima sve šanse da nastavi voditi relativno nezavisnu politiku od Washingtona i Brisela, uključujući i u oblasti odnosa s Moskvom.

A to znači da će BiH ostati zemlja koja nije zvanično pristupila antiruskim sankcijama i koja je bez viza za Ruse”, navodi ruski portal Balkanist.

U tekstu naslovljenim sa “Hoće li se vanjskopolitički kurs Bosne i Hercegovine promijeniti dolaskom novog ministra vanjskih poslova”, na naslovnoj fotografiji je upravo šef NIP-a zavaljen u ugodnu fotelju.

FOTO: BALKANIST.RU/SCREENSHOT
FOTO: BALKANIST.RU/SCREENSHOT

“Da li će procjene stručnjaka o novom šefu bosanskohercegovačkog ministarstva vanjskih poslova i njegovim šansama da oživi vanjsku politiku Sarajeva, očuvajući je nezavisnom od direktnog utjecaja vanjskih faktora, pokazat će se već u bliskoj budućnosti.

Tome će aktivno doprinijeti rastuća svjetska kriza u Evropi, izazvana sukobom u Ukrajini, i situacija oko Kosova”, piše Balkanist, prenosi Faktor.

Prihvati notifikacije