Magazin

Novi misterij u dubinama svemira: Stare zvijezde izbacuju oblake dima

Astronomi su naišli na neobičan fenomen u dubinama svemira: zvijezde koje izbacuju oblake dima.

zvijezde izbacuju oblake dima
FOTO: PIXABAY

Nazvane ‘starim pušačima’, te zvijezde prkose uvriježenom naučnom mišljenju o sumraku divovskih zvijezda.

Pročitajte još

Tipično, stari crveni divovi prolaze kroz pulsacije, fluktuiraju u svjetlini dok odbacuju vanjske slojeve. Međutim, Philip Lucas sa Univerziteta Hertfordshire u Velikoj Britaniji i njegov tim, koristeći Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy u Čileu, uočili su odstupanje u tom procesu.

Njihova studija objavljena je u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Ti stari crveni divovi ne pulsiraju, oni samo sjede tamo kao i obično, a zatim se iznenada zatamne na šest mjeseci do nekoliko godina. To je gotovo neviđeno dosad, ističe Lucas.

Daljnje istraživanje pokazalo je da te zvijezde ispuštaju goleme oblake prašnjavog dima, što ometa njihovu svjetlost na duže vrijeme. Dim, koji traje mjesecima ili godinama, daje razlog za produljeno prigušivanje njihove svjetlosti. Iako to označava potencijalnu novu krajnju evolucijsku tačku za divovske zvijezde, mehanizam koji stoji iza toga ostaje obavijen velom tajne, piše ZIMO.

Gravitacijska sila tih masivnih zvijezda predstavlja izazov za izbacivanje njihova materijala. Lucas nagađa o ulozi teških elemenata u blizini galaktičkog središta, gdje se nalazi većina tih zagonetnih zvijezda. Sasvim je moguće da nije to, ali to je jedina stvar koja je stvarno čudna u toj regiji koja bi mogla biti povezana, sugerira Lucas.

U međuvremenu, naučnici nastavljaju svoju potragu za tim neobičnim zvijezdama, a dosad su ih identificirali približno 90. Njihovo obilje ukazuje na potencijalni značaj unutar središnjeg okruženja naše galaksije i vjerovatno u drugim galaksijama koje obiluju teškim elementima.