IT

Novi GPT-4 polaže ispite iz medicine i prava, Microsoft tvrdi da nema razloga za brigu. Tako su pričali i u "Terminatoru"...

Softverska kompanija za mašinsko učenje OpenAI upravo je predstavila svoj najnoviji AI model, GPT-4, i već iznosi grandiozne tvrdnje „bez presedana“ po pitanju stabilnosti i mogućnostima sistema.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Prema navodima kompanije, GPT-4 je izuzetno dobar u polaganju standardizovanih testova, prema rezultatima na simuliranim ispitima koje je objavila kompanija.

U saopštenju od utorka, OpenAI tvrdi da je GPT-4 postigao 90 ili više procenata za pravosudni ispit i maturski ispit odnosno ekvivalente u Americi (GRE i SAT) – bez posebnog obučavanja modela za ove testove. To znači da je automatizovani sistem polagao ove ispite bez „učenja“ i bio u stanju da postigne više od većine ljudi.

Prema navodima kompanije, AI može da postigne 1410 poena na SAT testu, položi pravosudni ispikt i GRE, i da postigne četvroke ili petice na ispitima iz historije umjetnosti, biologije, matematike i hemije — dovoljno visoko da sve lijepo položi na fakultetu.

Pročitajte još

Također je, pomalo nasumično, veoma dobro prošao na testovima somelijera. GPT-4 može imati budućnost u pisanju opisa na bocama vina.

GPT-4 je najnovija generacija OpenAI modela koji koriste mašinsko učenje za proizvodnju teksta od materijala na kojem se obučava. GPT-3 je lansiran 2020. godine i od tada je izazvao mnogo buke oko toga kako vještačka inteligencija može da doprinese problemima kao što su dezinformacije, govor mržnje i varanje, i da li roboti dolaze da otmu sve naše poslove.

Pošto je model otvorenog pristupa, kompanije su koristile OpenAI GPT-3 kompanije za kreiranje realističnih AI pratilaca, savjetovanja za mentalno zdravlje i čet-botova koji imitiraju mrtve diktatore — sa upitnim rezultatima.

Novi GPT-4 će moći da kodira na više programskih jezika, generiše narativne scenarije, odgovara na komplikovana pitanja uputstvima korak po korak i komunicira sa slikama, tvrdi kompanija.

Osnovan 2015. godine kao neprofitna istraživačka grupa otvorenog koda od strane investitora iz Silicijumske doline Sama Altmana, Elona Maska, Pitera Tila i suosnivača LinkedIn-a Reida Hofmana, OpenAI je od tada postao profitabilna kompanija koja predvodi trku na polju vještačke inteligencije—što je dovelo do neizvjesnosti u industrijama poput dizajna i pisanja vesti, gdje se vještačka inteligencija sve više koristi za generisanje sadržaja za internet.

Kada je OpenAI najavio GPT-2 2019. godine, rekao je da neće objaviti izvorni kod modela obuke zbog „zabrinutosti u vezi sa zlonamjernim primjenama tehnologije“. Tri mjeseca kasnije, objavio je kod na Github-u.

OpenAI će prodavati pristup GPT-4 na sistemu po principu tokena i liste čekanja.

„GPT-4 i modeli nasljednici imaju potencijal da značajno utiču na društvo i na koristan i na štetan način“, rekao je OpenAI u svom saopštenju za štampu za GPT-4.

„Sarađujemo sa spoljnim istraživačima da poboljšamo način na koji razumemo i procenjujemo potencijalne uticaje, kao i da napravimo procjene opasnih sposobnosti koje se mogu pojaviti u budućim sistemima, piše Vice.

Prihvati notifikacije