Politika

Novalić uporedio rad svoje i Nikšićeve vlade, pa ponosno podijelio podatke na svom Facebooku

Federalni premijer Fadil Novalić, izazvan pojedinim istupima u medijima, uporedio je rezultate rada svoje vlade s onom koja mu je prethodila.

FOTO: BOSNAINFO/FENA/KOLAŽ
FOTO: BOSNAINFO/FENA/KOLAŽ

Tragom istupa političkog analitičara Envera Kazaza koji ističe da je Novalićeva vlada ušla u drugi tehnički mandat, Novalić mu je na Facebooku uzvratio “činjenicama”, odnosno da “po našim zakonima ne postoji tehnički mandat”.

“Gotovo identično je američki ambasador na dan usvajanja zakona o državnoj imovini u RS-u zamagljivao javnost skretanjem pažnje na tzv. ‘nepostojeću Vladu FBiH’ i potrebu da se ‘očajno’ stanje u FBiH (u RS-u stanje, valjda, uopšte nije očajno) što prije pođe rješavati izborom nove vlade”, naveo je Novalić.

Sada gotovo na isti način Kazaz, dodaje on, na dan proslave dana RS, 9. januara u Lukavici izbacuje gotovo identičnu tezu kako bi se abolirao Dodik od antiustavnog i antidejtonskog djelovanja jer je postao partner za formiranje vlasti sa osmorkom/šestorkom.

“Treba podsjetiti prof. Kazaza da se stanje u društvu prikazuje svuda na svijetu prihvaćenim parametrima, a oni pokazuju sljedeće:

– U ‘Novalićevoj tehničkoj eri’ rast bruto društvenog proizvoda (BDP-a) je bio 11 milijardi, u Nikšićevoj 1,4 milijardi;

– u “Novalićevoj eri” je povećan broj zaposlenih za 64.000, u Nikšićevoj 7.000;

– u “Novalićevoj eri” rast godišnjeg izvoza je bio 6,3 milijarde, u Nikšićevoj 1 milijarda;

– u “Novalićevoj eri” prosječna plaća je narasla 290,00 KM, a u Nikšićevoj 20 KM;

– u “Novalićevoj eri” penzije su porasle 110 KM i bile su redovne, u Nikšićevoj 26 KM i uvijek su kasnile;

– u “Novalićevoj eri” porezni prihodi sa kojima se rješavaju socijalni problemi društva i potiče rast ekonomije povećani su za 3 milijarde i 800 miliona a u Nikšićevoj eri su pali 270 miliona”, napisao je Novalić.

Postavlja se pitanje je li profesor Kazaz, poentira Novalić, uopšte kvalifikovan da ocjenjuje rad Vlade ako ne koristi podatke i činjenice, čije je uvažavanje minimalni uslov iznošenja ocjene za jednog profesora.

“Možda mu je lakše da ne troši vrijeme iznoseći proizvoljne i neistinite kvalifikacije. Očigledno je došlo vrijeme da prof. Kazaz uradi jednu ‘trezvenu’ analizu”, zaključio je premijer FBiH.

Prihvati notifikacije