Kultura

Nova Netflixova serija Ripley srušila je neslavni rekord

Serija Ripley nedavno je stigla na Netflix, a unatoč pohvalama gledaoca i televizijskih kritičara, nova uzdanica streaming platforme srušila je neslavni rekord.

Ripley
FOTO: NETFLIX

Ripley je još jedna adaptacija romana Patricije Highsmith Talentirani gospodin Ripley iz 1954., remek-djela kriminalne psihopatologije u kojem je autorica predstavila jednog od danas najpoznatijih televizijskih prevaranata Toma Ripleyja.

Glavnog lika utjelovio je glumac Andrew Scott, a Netflixovu crno-bijelu verziju ovog trilera People već naziva najboljom dosad. Ovo je, naime, već peta ekranizacija popularne priče, a najpoznatija je ona u kojoj je glumio Matt Damon 1999.

Serija već ima ocjenu 86% na Rotten Tomatosu, a internet su preplavile reakcije gledatelja. “Tek gledam prvu epizodu i moram vam reći da su serija i Andrew Scott istovremeno prekrasni, čudni i jako uznemirujući, preporučujem vam da pogledate”, piše jedna korisnica na Twitteru.

“Andrew Scott je sjajan”, “Sviđa mi se Ripley na Netflixu, koji je ostao nevjerojatno vjeran romanu. Andrew Scott je izvrstan kao Ripley”, “Fantastična serija. Andrew Scott se iz zgodnog svećenika pretvorio u zgodnog psihopata”, samo su neki od komentara.

“Netflixovi pretplatnici ne vole crno-bijelo”

No, iako su gledatelji možda bili oduševljeni njome, prema What’s On Netflixu, nova je serija dobila samo “2.3 miliona CVE-ova tokom prva četiri dana i ima najgore otvaranje za ograničenu seriju objavljenu u četvrtak”. CVE-ovi su, naime, na streaming servisu “potpuni ekvivalenti gledanja” koji dijele ukupno gledane sate sa stvarnim trajanjem serije ili filma.

“Bez obzira na umijeće uloženo u film ili seriju, postoji nešto što Netflixovi pretplatnici ne vole, a to je crno-bijelo, čak i ako je lijepo snimljeno i komponirano. Roma and Man su to pretrpjeli kada su izašli, a Showtimeova serija Ripley prodana Netflixu nakon snimanja još je jedan primjer toga”, stoji u izvještaju, prenosi Index.

Radnja serije prati Ripleyja u New Yorku u ranim 1960-im. Jedan bogataš ga unajmljuje da otputuje u Italiju i uvjeri njegovog sina da se vrati kući. Ripleyjevo prihvaćanje posla prvi je korak u komplicirani život pun prevara, krađe i ubistva.

Osim Andrewa Scotta, u seriji na Netflixu se pojavljuju Dakota Fanning kao Marge Sherwood i Johnny Flynn kao Dickie Greenleaf. Uz njih glume i Eliot Sumner, Maurizio Lombardi, Margherita Buy i John Malkovich. Miniserija ima osam epizoda.